bdf.brcko@gmail.com

SDS zahtjeva od Tužilaštva i Policije da se utvrde i procesuiraju oni koji su odlučili da se neidentifikovana lica ukopaju po islamskim propisima

Opštinski odbor Srpske demokratske stranke Brčko zahtijeva od lokalnog Tužilaštva i Policije da hitno pokretanje istrage s ciljem utvrđivanja i procesuiranja lica koja su odlučila da se neidentifikovanim licima posthumno dodijeli muslimanska vjeroispovjest i da se na taj način stavi tačka na dalje istraživanje njihovog identiteta kao i da se o svemu tome obavijesti javnost.

U SDS-u smatraju da ovakav čin sahrane posmrtnih ostataka neidentifikovanih lica predstavlja najgrublji falsifikat ratnih dešavanja na prostoru Brčkog i uvredu svim udruženjima nestalih i poginulih boraca i civila.

Podsjećajuči da su na mezarju Ivici u Brčkom u subotu, 3. jula ukopani posmrtni ostatci 18 tijela neidentifikovanih lica, žrtava proteklog rata, u brčanskom SDS-u tvrde da provođenjem muslimanskih vjerskih obreda tom prilikom, organizator ovog događaja je na sebe preuzeo utvrđivanje nacionalne pripadnosti neidentifikovanih lica.

 

Izvor: HIT TV

Izdvojeno