bdf.brcko@gmail.com

U Brčko distrikt upravo je stigao CT aparat, čime je okončan proces njegove nabave

U Brčko distrikt upravo je stigao CT aparat, čime je okončan proces njegove nabave. Ovo je za Radio Brčko potvrdio predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge brčanske Vlade Sead Šadić, koji je istaknuo da će CT aparat, za čiji je smještaj osiguran adekvatan prostor, kao i edukacija za zdravstvene radnike za rad s ovim aparatom, veoma brzo biti u upotrebi za građane.

Dodao je i da su na inicijativu odjela zatražene i tri nove specijalizacije kada je riječ o radiologiji, tako da će u budućnosti brčansko zdravsto imati adekvatan kadar koji će raditi u ovoj oblasti.

“Prema informacijama koje mi imamo, dobavljačima je potrebno negdje od pet do deset radnih dana da bi se sam uređaj namontirao i izvršile određene postavke. Zatim ide edukacija djelatnika, te već s 15.07. možemo očekivati da će CT uređaj biti stavljen na raspolaganje”, kazao je Šadić.

CT uređaj kakav je nabavljen za Distrikt, posjeduje i Klinički centar u Istočnom Sarajevu i slične velike zdravstvene ustanove, te se može reci da na taj način JZU Zdravstveni centar, može stati rame uz rame s velikim Kliničkim centrima.

Podsjetimo, Brčko distrikt BiH godinama nema CT aparat, a njegovu nabavu usporavao je postupak javne nabave. Ugovor s kompanijom koja je isporučila CT aparat potpisan je s kompanijom Medical iz Mostara sredinom ovog mjeseca, te je njegova nabava okončana danas. Vrijednost ovog dijagnostičkog uređaja iznosi 1.404.000 KM.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno