bdf.brcko@gmail.com

Produžen pritvor uhapšenima u akciji Klanac

Na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH Osnovni sud u Brčkom produžio je pritvor šestorici osumnjičenih za organizirani kriminal u vezi s prometom opojnih droga uhapšenim u operativnoj akciji Klanac. Organizatoru T.H.* i pripadnicima grupe za organizirani kriminal R.A.*, T.A.*, M.E.*, M.S.* i A.E* pritvor je produžen zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo, uništiti dokaze ili uticajem na svjedoke i saučesnike ometati krivični postupak.

Podsjetimo, protiv ove grupe koja je na području Brčko distrikta i Tuzlanskog kantona djelovala od 2018. godine, Tužilaštvo i Policija Distrikta duže vrijeme intenzivno provode istražne aktivnosti. Prije mjesec sprovedena je operativna akcija kodnog naziva Klanac, kada je slobode lišen veći broj lica i izvršen pretres na 22 lokacije. Zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna, Tužilaštvo je tada predložilo Osnovnom sudu Distrikta da šestorici osumnjičenih odredi pritvor. Određivanje pritvora predloženo je i usljed bojazni da će osumnjičeni uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove ili da će uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače ometati krivični postupak. Po tužilačkom prijedlogu Osnovni sud Distrikta odredio je jednomjesečni pritvor T.H., R.A., T.A., M.E., M.S. i A.E., koji im je nakon isteka produžen za još dva mjeseca, počev od 26. maja.

Grupa s jasnom hijerarhijom i podjelom zadataka osumnjičena je da je na području distrikta Brčko i Gračanice prometovala preko devedeset kilograma opojnih droga skrivajući je do daljnjeg preuzimanja u zemljištu obraslom rastinjem, pod kamenjem i u zakopanim buradima. Sumnja se da je T.H. kao lica zadužena za prevoz droge određivao B.A.*, A.E. i M.E. koji je uz R.A., M.S., H.A*. i T.K*. vršio i njeno dalje raspoređivanje, skrivanje i predaju radi prodaje. Svi oni osumnjičeni su za krivična djela organiziranog kriminala iz člana 336 Krivičnog zakona Distrikta u vezi s krivičnim djelom neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga iz člana 232 istog zakona. Saglasno Krivičnom zakonu, organizatoru grupe za organizirani kriminal može se izreći kazna zatvora od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora, dok se njenim pripadnicima može izreći kazna zatvora od najmanje pet godina.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

Izdvojeno