bdf.brcko@gmail.com

Nema crtanja novih mapa u BiH, „miran razlaz“ tumačim kao pretnju

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je u izveštaju pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija da pandemija nastavlja da pokazuje ozbiljnu disfunkcionalnost u Bosni i Hercegovini, uz poruku da neće biti crtanja novih mapa i da se pominjanje “mirnog razlaza” može tumačiti samo kao pretnja.

Incko smatra da politički lideri i vlasti u BiH prečesto žrtvuju jedinstven i koordinisan pristup u borbi protiv pandemije i ublažavanju njenog uticaja na stanovništvo i ekonomiju zarad postizanja političkih poena.

o je dovelo do situacije u kojoj su, u odsustvu mera koje su sprovodile nadležne vlasti na nivou BiH, entiteti preduzeli jednostrane i nekoordinisane akcije, što je rezultiralo preduzimanjem različitih rešenja u različitim delovima države, kazao je Incko, prenosi RTRS.

On se posebno osvrnuo na pominjanje „mirnog razlaza“, što predviđa i povlačenje međunarodnog vojnog prisustva u zemlji i istakao da se to može protumačiti samo kao pretnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, pa samim tim miru i stabilnosti zemlje.
Moram da ponovim da je Savet za implementaciju mira više puta istakao nedvosmislenu podršku teritorijalnom integritetu i fundamentalnoj strukturi BiH, kao jedinstvenoj, suverenoj državi koju čine dva entiteta. U BiH neće biti iscrtavanja nove mape, poručio je Incko.

On se u izveštaju, između ostalog, osvrnuo i na negiranje genocida, kao i na veličanje ratnih zločinaca.

U tom kontekstu, pored Srba, koje je kritikovao, pomenuo je i Hrvate i naveo primer iz Mostara od 29. novembra prošle godine, kada je organizovan komemorativni skup posvećen Slobodanu Praljku, a naveo je i da je 27. januara ove godine održan skup podrške bivšem komandantu Trećeg korpusa Armije BiH Sakibu Mahmuljinu.

Podsetio je I da je ministarka inostranih poslova u Savetu ministara Bisera Turković hvalila Mahmuljina i nazvala ga „braniocem BiH“, iako je on osuđen za ratni zločin nad Srbima, a ukazao je da je ona kritikovala osuđujuću presudu Suda BiH Mahmuljinu.

SAD podržale, Rusija kritikovala Inckov izveštaj

SAD su podržale, a Rusija je kritikovala najnoviji izveštaj koji je Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko podneo Savetu bezbednosti UN o stanju u Bosni i Hercegovini.

„Entiteti u Bosni i Hercegovini nemaju budućnost izvan države“, izjavila je ambasadorka SAD u UN Linda Tomas Grinfild.

Ona je zahvalila Incku na poslu koji je obavio u BiH i iskazala mu podršku.

Dodala je da stav SAD o BiH nije promenjen i da Vašington tu zemlju doživljava kao jedinstvenu i okrenutu evroatlantskim integracijama.

„Posvećeni smo tome da je BiH demokratska i nezavisna država sa teritorijalnim integritetom“, istakla je Tomas Grinfild.

Prema njenim rečima, jedan od prioriteta BiH je borba protiv korupcije.

„Rezultat te korupcije je da zemlja gubi talentovane mlade ljude koji idu u zemlje gde imaju veće šanse“, kazala je Tomas Grinfild, preneli su sarajevski mediji.

Kao drugu ključnu prepreku za BiH navela je političare „koji se fokusiraju na etnonacionalne ciljeve“.

Ona takođe rekla da bi Vlada Federacije BiH trebalo da bude formirana bez odlaganja, kao i da je neophodno raditi na unapređenju izbornog zakonodavstva.

S druge strane, Rusija je kritikovala izveštaj Visokog predstavnika Velantina Incka u Savetu bezbednosti UN.

Predstavnica Rusije Ana Evstigneva izjavila je da Inckov izveštaj nije izbalansiran i da ne odražava pravu situaciju u BiH.

Prema njenim rečima, Incko je informacije vadio iz konteksta, zamerivši mu što postoji „trend njegovog povećanog mešanja u pitanja na terenu“.

Sve probleme, kako tvrdi Evstigneva, Incko je pripisao Srbima i Hrvatima kako bi opravdao jačanje državnih institucija i stvorio „iluziju“ dalje potrebe za ostankom OHR.

Ona smatra da je Incko predstavio Savetu bezbednosti svoju viziju događaja, zatraživši od njega da prestane da se ponaša kao da je iznad zakona.

Takođe je predložila da Savet bezbednosti pročita izveštaj koji je uputila Republika Srpska.
„Situacija u BiH je stabilna, nije pretnja međunarodnom miru i bezbednosti. Ne podležimo panici koju veštački diže visoki predstavnik“, rekla je Evstigneva.

Istakla je da „pravu opasnost predstavljaju oni koji žele da se izmeni Ustav BiH i da se ukinu entiteti“.

„Nema alternative dogovoru i kompromisu unutar BiH. Ako bude izmena Dejtona, one moraju biti rezultat dogovora svih strana u BiH. Pokušaji da se razori Dejtonski sporazum mogu imati ozbiljne posledice po Balkan i Evropu“, rekla je ruska predstavnica u Savetu bezbednosti UN.

 

Izvor: N1

Izdvojeno