bdf.brcko@gmail.com

Distrikt dobilo integrirani elektronički sustav za registraciju poslovnih subjekata

Integrirani elektronički sustav za registraciju poslovnih subjekata i poduzetnika (e-Registar) u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, koji ne zahtjeva posjetu šalteru, a pristupa mu se putem poveznice “bizreg.osbd.ba”, promoviran je u četvrtak u Distriktu.

Portal e-Registar rezultat je dugogodišnjeg reformskog procesa ostvarenog kroz Projekt poboljšanja poslovnog okruženja (LIFE) koji provodi Međunarodna financijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, a financira Britansko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini. Projekt ima za cilj pružiti brže, jeftinije i transparentnije usluge gospodarstvenicima i građanima u BiH, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

“Osim elektroničkog potpisa i visokih sigurnosnih standarda, Integrirani sustav e-Registra promovira model europske interoperabilnosti, što znači da će javna uprava automatski provjeravati podatke kojim već raspolaže, što osigurava veću produktivnost i skraćuje vrijeme potrebno za postupak registracije. Na ovaj način poduzetnici su oslobođeni prikupljanja značajnog broja dokaza, a time i plaćanja pristojbi za njihovo izdavanje ili ovjeravanje”, kazao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić istaknuo je kako je ovaj sustav veoma važan za izgradnju povjerenja građana u vlasti.

“Uspostavljanje integriranog elektroničkog sustava za registraciju poslovnih subjekata i poduzetnika, zajedno s drugim aktivnostima koje se poduzimaju s ciljem jačanja vladavine prava na prostoru Distrikta, od ključne je važnosti za izgradnju povjerenja građana i gospodarstva u institucije vlasti, jer je povjerenje najvažniji resurs za budućnost Brčkog”, kazao je Milić.

Predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Jadranko Grčević kazao je kako je Distrikt uvođenjem ovog sustava izmijenio potrebne zakonske i podzakonske akte kako bi se omogućilo korištenje elektroničkih dokumenata u službenoj upotrebi.

“Da bi ova reforma bila provedena, gospodarski odjel Suda u Distriktu prethodno je morao digitizirati sve akte i predmete koji su sada dio ovog integriranog sustava, te omogućavaju lakšu pretragu i postupanje po zahtjevima stranaka”, naveo je Grčević.

Britanski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Matt Field istaknuo je kako je današnje predstavljanje jednošalterskog sustava registracije poslovnih subjekata važan korak i veliko zajedničko postignuće.

“Vlada Brčko distrikta BiH prepoznala je važnost reforme i predano radila na ostvarivanju ovog rezultata u vremenu punom izazova. Jednošalterski sustav bi trebao otkloniti destimulirajuće i birokratske prepreke, te pomoći perspektivnim poduzetnicima u registraciji novih subjekata na brži i jeftiniji način. S ovakvim scenarijem su svi na dobitku”, kazao je Field.

Šefica Ureda IFC-a u Bosni i Hercegovini Lada Buševac naglasila je kako je digitalizacija ekonomske infrastrukture ključna u razvoju privatnog sektora i jačanju konkurentnosti.

“U proteklih 5 godina IFC je u okviru ovog projekta investirao svoja znanja, tehnologiju i zajedno s partnerima vladama entiteta i Distrikta strukturirano radio na stvaranju preduvjeta za realizaciju prvog potpuno digitalnog servisa za građane i gospodarstvenike.

Digitalizacija ekonomske infrastrukture je ključna u razvoju privatnog sektora i jačanju konkurentnosti, koji koristi europski priznate elektroničke potpise. Digitizirani procesi su brži, učinkovitiji i ekonomičniji, te smanjuju prostor za pogreške i korupciju. Posljednja godina nam je pokazala koliko je važno osigurati inovativan pristup ne samo u poslovanju, već i u pružanju usluga.

Tvrtke i poduzetnici se danas bore za opstanak i nastoje na svaki mogući način prilagoditi datim okolnostima, upravo ovakvom digitizacijom javnih usluga se osigurava potpora i ubrzava ovaj proces transformacije”, kazala je Buševac, stoji u priopćenju.

Izdvojeno