bdf.brcko@gmail.com

U Brčko Distriktu BiH obilježen Dan nezavisnosti BiH

Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH, na području Distrikta, nakon šahovskog turnira u subotu, nastavlo se polaganjem cvijeća i vijenaca na šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću, te palim pripadnicima ARBiH i HVO na spomenicima u središtu Brčkog, te otvorenjem izložbe pod nazivom “Alija Izetbegović imeđu istoka i zapada”.

Osnovi cilj ovih manifestacija je želja da se podsjeti na značaj borbe za slobodu i neovisnost BiH, kroz izlazak građana na referendum 1992. godine, te da generacije koje dolaze, nikada više ne prolaze kroz ratni period kako bi očuvali nezavisnu i suverenu BiH.

„Mi kao pripadnici ARBiH smo za suživot, za mir, za slobodu i prosperitet svih građana ove države. BiH je široka i velika, te istinski dostupna svima onima koji je vole“, kazao je predsjednik Uduženja “Zlatni ljiljani” Brčko, Huso Ahmetović.

Sekretar Udruženja demobilisanih boraca ARBiH 1992-1995 Brčko, Amir Sinanović je podsjetio koliko je značajno obilježavanje ovog datuma i zbog mladih koji upravo žive u Distriktu.

„Mi smo inače instinski specifična sredina za cijelu državu i stoga je upravo ovdje obilježavanje Dana nezavisnosti BiH, izuzetno značajno“, naglasio je sekretar Udruženja demobilisanih boraca ARBiH Brčko, Amir Sinanović.

Nakon današnjih dešavanja, svečanosti u povodu Dana nezavisnosti BiH, biće nastavljene, šestog marta, promocijom monografije “Brčko u Bosni/BiH”, autora magistra Muhameda Mujkića.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno