bdf.brcko@gmail.com

Virusi bi se mogao modificirati na način da zaraze samo odabranu skupinu ljudi

Sjevernoatlantski savez želi ojačati obranu od biološkog oružja. Posljedice pandemije koronavirusa upozorile su na moguće opasnosti takvih agensa, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg za njemačku agenciju DPA, a prenosi Frankfurter Algemeine (FAZ).

S obzirom na razorne posljedice pandemije koronavirusa, NATO jača svoje napore u sferi obrane od biološkog oružja. Koronavirus nije stvoren u laboratoriju, ali ukazuje na opasnosti koje postoje u svezi s uporabom bioloških vojnih sredstava, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. Stoga savez mora ojačati sigurnost. Primjerice, NATO već djeluje na poboljšanju razmjene obavještajnih podataka kako bi spriječio moguće napade biološkim oružjem.

“Ovo je oružje, poput kemijskog oružja, zabranjeno međunarodnim pravom, ali moramo biti spremni na njegovu uporabu jer znamo da je to oružje još uvijek dostupno”, kazao je glavni tajnik, dodavši, kako bi to oružje mogli koristiti i države i teroristi.

Uz to, Stoltenberg nije isključio mogućnost da široki napad biološkim oružjem, koji bi mogao ubiti stotine tisuća ljudi, može rezultirati i uzvratnim udarom konvencionalnim ili nuklearnim oružjem. “NATO ne posjeduje zabranjeno oružje, ali mi imamo niz mogućnosti da na pravilan način odgovorimo”, rekao je. Ako se pokrene članak 5. za zajedničku obranu nakon napada biološkim oružjem, NATO bi mogao iskoristiti sve te mogućnosti.

Koronavirusi kao moguće biološko oružje

Uz uzročnike malih boginja i antraksa, i virusi gripe ili koronavirusa godinama se smatraju mogućim biološkim oružjem. Znanstvenici su više puta dokazali da se virusi mogu umjetno učiniti opasnijima u laboratoriju. Pozadina takvih eksperimenata su napori da se bolje pripremi za posljedice prirodnih mutacija virusa. Međutim, istovremeno ukazuju i kakve bi posljedice to moglo imati ako bi, na primjer, njima teroristi dobili pristup.

Jedan od najgorih scenarija je da se virusi mogu modificirati na način da zaraze samo odabranu skupinu ljudi – to jest, na primjer, utječu samo na crnce ili samo na bijelce. Još jedan zastrašujući scenarij je da biološko oružje mogu koristiti fanatici koji vjeruju da se svijet može spasiti samo dramatičnim smanjenjem stanovništva, navodi FAZ.

Glavni tajnik UN-a António Guterres još je u srpnju upozorio na opasnost od terorističkih napada biološkim oružjem. Pandemija je pokazala da pripreme za katastrofu nisu učinkovite. Guterres je također pozvao na jačanje sporazuma o zabrani biološkog oružja, usvojenog 1975. godine. Do sada, na primjer, on ne sadrži nikakav kontrolni mehanizam. Uz to, 14 država još nije sklopilo ovaj sporazum, uključujući Eritreju, Izrael, Egipat, Somaliju i Siriju.

Govoreći o trenutnoj pandemiji koronavirusa, Stoltenberg je naglasio kako je NATO spreman pružiti aktivnu pomoć saveznicima.

“NATO i vojska mogu pružiti potporu distribuciji cjepiva” , rekao je.

Sjedište Saveza za zaštitu od katastrofa mjesecima koordinira pomoć u drugim sektorima. Tako je nedavno balkanskim i drugim savezničkim zemljama isporučen velik broj respiratora, izvještava FAZ.

 

Izvor: geopolitika

Izdvojeno