bdf.brcko@gmail.com

Brčko Distrikt BiH mjesto sistemske korupcije: Vladin službenik prima platu dvije godine nakon što je trebao biti penzionisan

Grupa slobodnih građana će u nekoliko nastavaka građanima i široj javnosti prezentirati neke koruptivne radnje koje direktno ili indirektno imaju podršku vlasti.

Navodimo novi primjer jednog suspendovanog i optuženog funkcionera Brčko Distrikta BiH zbog zloupotrebe položaja tako što je kao član Komisije za polaganje stručnog ispita „pomagao“ jednoj kandidatkinji da položi ispit, te je zbog toga optužen. Mada je Komisija za polaganje stručnog ispita kolektivni organ, samo on odgovara, a ne i ostali članovi komisije?

No, to nije tema našeg teksta. Tema našeg interesovanja je činjenica da cijeli ovaj sudski proces koji je otpočeo onog momenta kada je ta osoba, čije ime i nije bitno, suspendovana u decembru 2012. godine i ta suspenzija još uvijek traje, a za to vrijeme mu se isplaćuju plate, do sada u iznosu 269.304,00 KM, mada je još 2017. godine trebala biti penzionisan.
On je stekao uslove za penzionisanje po sili zakona 22.07.2017. godine, ali glomazna, neefikasna, a u ovom slučaju stranački pristrasna administracija je to „zaboravila“ i još 22 mjeseca mu je uplaćivala bruto plate čime je budžet Brčko distrikta BiH oštećen za 43.169,72 KM.

Zašto ovaj sudski proces još uvijek nije okončan, da li zbog nedostataka dokaza ili iz nekih drugih razloga ne želimo spekulisat.

Ali postavljamo pitanje zašto niko nije obustavio novčana primanja nakon sticanja uslova za penziju.

Da li će iko odgovarati za zloupotrebu položaja, učinjeno krivično djelo, nanijete štete budžetu Brčko distrikta BiH? Šta radi inspekcija rada po ovom slučaju, Pravobranilaštvo i druge agencije za zaštitu zakonitosti rada.

Da apsurd bude veći dotični gospodin se favorizuje za izbor notara u Brčko distriktu BiH dok je pod suspenzijom. Mada prima platu pa i nakon sticanja prava na penziju, svo vrijeme radio neprijavljen u jednoj advokatskoj kancelariji u Bijeljini.

No, on je ipak član vladajuće stranke Brčko Distritka BiH, a onda, izgleda, možete raditi što hoćete.

Zbog podizanja optužnica i suspendovanja vladinih službenika koji su u sudskom postupku oslobađani isplaćeni su sudski troškovi i plate iz budžeta Brčko distrikta BiH u milionskim iznosima, a da za te štete po budžet još niko nije snosio bilo kakvu odgovornost. Tako Brčko postaje Eldorado za sistemsku korupciju i kriminal za koju niko ne snosi odgovornost.

Narod će izgleda ponovo birati iste jer su se mnogi pretendenti za poslaničko mjesto rastrčali da pokradenim sredstvima kupuju glasove siromašnih birača i sebi beskonačno produžavaju mandate.

Pozdravljamo najnoviju akciju Policije i Tužilaštva na hapšenju poslanika i drugih zbog malverzacija oko kupovine glasova. Nadamo se da se neće zaustaviti na nekolicini „izabranih“.

 

Slobodni građani
J.Č.

 

 

Izdvojeno