bdf.brcko@gmail.com

Uhapšen Đurić Ivan osumnjičen za zločine počinjene u logoru Luka u Brčkom 1992.

Osumnjičeni Đurić Ivan (1971.), tereti se za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke, hrvatske i albanske nacionalnosti, nezakonito zatočenim u logoru Luka u Brčkom, 1992. godine, među kojima i zločine koji su počinjeni zajedno sa optuženicima procesuiranim u MKSJ.

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, polcijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, na području Ugljevika, u ranim jutranjim satima, locirali su, identificirali i lišili slobode osumnjičenog Đurić Ivana, rođenog 1971. godine u Bijeljni.

Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i tereti se da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija, na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na širem području Brčkog, u svojstvu pripadnika Interventnog voda policije, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je počinio ubojstva i druga nečovječna djela slične prirode, nad žrtvama koje su nezakonito zatočene i dovedene u logor Luka u Brčkom.

Posebni odjel za ratne zločine prikupio je dokaze koji osumnjičenog terete da je izravno i osobno, uporabom vatrenog i hladnog oružja, na surov način, ubio dva zatočena civila bošnjačke nacionalnosti i jednog civila hrvatske nacionalnosti.

Nadalje, osumnjičeni se tereti da je, zajedno sa Goranom Jelisićem, zv. “Adolf” (procesuiran i osuđen u MKSJ u Den Haagu), kao i drugim osobama, u više navrata tukao zatočenike bošnjačke, hrvatske i albanske nacionalnosti palicama, hladnim oružjem kao i za to posebno izrađenim metalnim predmetima, nanoseći im trajne i teške tjelesne i duševne ozlijede, vršio mučenja i zlostavljanja zatočenika, pljačkao i otimao novac i odjeću, te činio druga nečovječna djela i mučenja na ponižavajuće načine.

Osumnjičeni se tereti za kazeneno djelo zločina protiv čovječnosti .

Tijekom dana, osumnjičeni će biti priveden postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog te odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu, navodi se u saopćenju iz Tužilaštva BiH.

 

BHRT – Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Izdvojeno