bdf.brcko@gmail.com

Dan Srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obilježen u Brčko Distriktu BiH

U Brčkom je danas obilježen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, praznik koji će od ovog 15. septembra ubuduće obilježavan u Republici Srpskoj i Srbiji u znak sjećanja na dan kada je u Prvom svjetskom ratu 1918. godine probijen Solunski front.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je da je veoma važno što su se sve srpske stranke u Brčkom okupile jedinstveno oko današnjeg dana.

„Veoma važna poruka je danas upućena sa ovog skupa, budući da su se na obilježavanje odazvali predstavnici svih srpskih političkih partija, kako one koje čine skupštinsku većinu, tako i one koje su u opoziciji“, rekao je Milić.

On je dodao da je taj gest poruka ohrabrenja za državljane Republike Srpske koji žive u Brčko distriktu da ne postoje velike razlike među strankama kada su u pitanju ključne stvari.

Milić je rekao i da je ovo način da se pokaže i da će interes državljana Republike Srpske uvijek biti ispred politike, ali nikada na štetu druga dva naroda.

„Važno je da se i Brčko pridruži obilježavanju ovoga dana, na način koji je primjeren distriktu. Mi smo ovim pokazali da smo dio jedinstvenog korpusa državljana Republike Srpske što nam i garantuje arbitražna odluka“, naglasio je Milić.

Predsjednik Opštinskog odbora Ujedinjene srpske Brčko i poslanik brčanskoj Skupštini Uroš Vojnović naglasio je zašto je obilježavanje ovog dana bitno.

„Mislim da je ovo lijepa gesta, jer tri stvari koje se potenciraju ovim obilježavanjem su sloboda, jedinstvo i srpska zastava“, istakao je Vojnović.

Predsjednik Opštinskog odbora Socijalističke partije Brčko i poslanik u Skupštini Zoran Kokanović istakao je da se nada da će obilježavanje ovog dana u Brčkom postati tradicija.

„Nadam se da će ovo postati tradicija u Brčkom i da će se srpske političke stranke uvijek okupljati oko ovog dana, bez obzira da li su u opoziciji ili u vlasti i na taj način pokazati srpsko jedinstvo“, rekao je Kokanović.

Vlada Republike Srpske usvojila je 10. septembra zaključak da se 15. septembar obilježava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Republički organi i jedinice lokalne samouprave biće u obavezi da obilježe ovaj dan uz obavezno isticanje zastave Republike Srpske.

Izvor: RBDBIH

Izdvojeno