bdf.brcko@gmail.com

Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Senada Osmanovića,, bivšeg šefa Odjela za obrazovanje i trenutnog poslanika SDA u Skupštini Distrikta

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv skupštinskog zastupnika Senada Osmanovića* (39) zbog sumnje da je obavljajući funkciju šefa Odjela za obrazovanje u Vladi Distrikta počinio krivično djelo protiv službene dužnosti, saopšteno je danas iz Tužilaštva.

Senad Osmanović optužen je za krivotvorenje službene isprave u postupku reguliranja radnopravnog statusa kojom prilikom je, usljed prestanka mandata šefa Odjela, umjesto na ranije radno mjesto nastavnika, raspoređen za šefa pododjela u tom organu. Njega se tereti da je kao šef Odjela za obrazovanje obavijestio nadležni vladin organ za ljudske resurse da u tom odjelu ne postoji upražnjeno radno mjesto za koje bi ispunjavao uslove za povratak u nastavu. Stavlja mu se na teret da, iako je znao da je radno mjesto nastavnika historije na kojem je radio prije imenovanja za šefa Odjela upražnjeno, u traženu službenu obavijest prema vladinom organu nadležnom za radne odnose nije unio taj podatak.

Upravnim nadzorom imenovanje Osmanovića za šefa Pododjela za ljudske resurse i zapošljavanje u Odjelu za obrazovanje je poništeno, te je vraćen na radno mjesto nastavnika historije, a nakon sprovedene istrage optužen je za krivično djelo Krivotvorenje službene isprave (iz člana 383 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH). Optužnica za krivično djelo sa zaprijećenom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina dostavljena je Osnovnom sudu Distrikta, gdje je u fazi prethodnog saslušanja u cijelosti potvrđena.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Izdvojeno