bdf.brcko@gmail.com

U BRČKOM OBJAVLJEN ROMAN HAJRUDINA DELIĆA

Krajem prošle godine je u izdanju Književnog kluba P. N. Brčko distrikt BiH objavljen roman “Na vodi” Hajrudina Delića. Delić je rođen u Brčkom 31. 12 1959. godine gdje je proveo djetinjstvo, te završio osnovnu i srednju školu. Od mladosti je veliki čitalac. Bio je aktivan u svojoj Mjesnoj zajednici “4. juli”, gdje je za festival “Mladi graditelji” režirao dvije zapažene predstave. Takođe je bio aktivan u Košarkaškom klubu “Partizan” iz Brčkog.

Od 1978. do 1982. godine je studirao na Vojnoj akademiji u Zagrebu. Rat ga zatiče u Brčkom, gdje biva zarobljen i odveden u logor “Partizan”. Pored “Partizana” boravio je u logorima “Brezovo Polje” i “Luka” u Brčkom, a nakon razmjene, u januaru 1993. godine, stiže u Visoko, gdje živi do sredine 1996. godine. Od 1996. godine s porodicom živi u Sarajevu. Već dugo piše i slika, te je na koricama romana “Na vodi” njegova slika – triptih na kojoj je prikazano Brčko. U novembru 2017. godine je objavio svoj prvi roman “Sokol” s radnjom iz bosanske historije i koji je naišao na dobar prijem čitalaca.

Roman “Na vodi” je u osnovi ljubavna priča o dvoje mladih koje, zbivanja u bivšoj Jugoslaviji početkom devedesetih godina prošlog vijeka, razdvajaju na duže vrijeme. U želji da nam što autentičnije dočara sve što je glavni lik, Aladin, preživio, da dočara sve njegove snove, strahove, nedoumice i predrasude, autor je roman napisao u prvom licu. Uočljivi su u romanu elementi iz Delićeve biografije. Aladin se, kao i mnogi drugi borci, teško uklapa u poslijeratno društvo. Želi živjeti mirno, izolovan od teške BiH svakodnevnice, ali zbog svojih stavova i želje da pomogne prijateljima, zapada u probleme iz kojih je teško pronaći izlaz. Radnja romana je smještena u Brčkom, ali bi se likovi romana i njihova sudbina mogla lahko preslikati u bilo koji BH grad.

 

Izdvojeno