bdf.brcko@gmail.com

U narednom mandatu gradonačelnik Brčko Distrikta biti će iz srpskog nacionalnog korpusa!

Lokalni izbori koji su na pragu i postizborna koaliranja donijeće odgovor na pitanje ko će u narednom period činiti vladajuću većinu u Brčkom, ali i ko će obnašati funkciju gradonačelnika ove lokalne zajednice. Poznato je da se, za razliku od ostalih općina u Bosni i Hercegovini, gradonačelnik u Brčkom ne bira direktnim glasanjem na izborima nego se imenovanje vrši na osnovu političkog dogovora stranaka koje čine vladajuću većinu. U skladu sa nepisanim pravilom i očekivanim izbornim rezultatima, u narednom mandatu gradonačelnik će biti iz srpskog nacionalnog korpusa.

Izvori iz SNSD najavljuju da će  za gradonačelnika biti predložen Željko Antić, aktualni Glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH. Obavljajući navedenu funkciju u prethodnom mandatu Antić je doživio brojne kritike iz skupštinskih klupa, a i javno je prozivan zbog navodnog nepotizma u oblasti zapošljavanja. Pored navedenog, lider SNSD je već odavno pod pritiskom međunarodnih sankcija i protiv njega se vodi postupak pred Sudom BiH što zasigurno neće dovesti do blagonaklonog odnosa međunarodne zajednice koja ima značajan utjecaj na političke procese u Brčkom i BiH.

Socijalistička partija takođe očekuje da će participirati u budućoj vladajućoj koaliciji, a u tom slučaju njihov kandidat za poziciju gradonačelnika će najvjerovatnije biti Milijana Simić, trenutno zastupnica u Skupštini Distrikta.

Za razliku od pomenutog kandidata SNSD, ona kao opoziciona zastupnica ne nosi teret ozbiljnijih afera, ali se s druge strane u značajnom dijelu brčanske političke i javne scene percipira kao političarka sklona populizmu i samopromociji.

Otvoreno je i pitanje da li bi pomenuti potencijalni kandidati dobili podršku od predstavnika hrvatskog i bošnjačkog naroda, a k tome je uz utjecaj stranog faktora vrlo moguće da se pojavi i neko treće ime kao favorit za gradonačelničku poziciju.

Odgovori na ova pitanja će stići uskoro, Lokalni izbori su pred vratima.

 

Fa.S.

 

Izdvojeno