bdf.brcko@gmail.com

Za koga glasati na predstojećim lokalnim izborima u Brčko Distriktu BiH???

Izbori su pred nama, izbori koji će odlučiti ko će voditi Brčko Distrikt BiH u naredne četiri godine, ko će upravljati sa oko 400 mil. javnih sredstava godišnje, ko će upravljati zdravstvom, školstvom, i svim onim javnim poslovima koji su od opšteg interesa za sve građane Brčko Distrikta, a koji u bitnom određuju kvaliteta života u Distriktu, kao npr. da li će te se kupati na ovim vrućinama u javnim bazenima ili u koritu kod kuće.

Na brčanskom političkom tržištu pojaviti će se 16 stranaka, kažu 7 srpskih, 6 bošnjačkih, 2 hrvatske, i samo 1 stranka koja na listi ima multinacionalni sastav. To je Demokratska fronata koja među prvih 10 na listi ima 3 Hrvata, 3 Bošnjaka, 2 Srbina i 2 kandidata iz reda Ostalih. Upravo onako kako bi Brčko Distrikt BiH trebao da izgleda.

Sam uvid u liste potvrđuje tezu da se na listama svakog izbornog ciklusa pojavljuje sve gori i gori kandidati, što ćemo u narednim prilozima ilustrirati. Očigledno da vodstva stranaka u strahu za svoj mandat na listama kandidiraju one gore od sebe, sa mizenim političkim potencijalom, kako bi osigurali sopstveni prolaz.

A teška vremena su pred nama, ne samo na lokalnom, nego i na regionalnom i globalnom planu. Za nadolazeće probleme trebaju nam najbolji.

Ono što bi bila obaveza medija i javnost je da se građanima do u detalje kritički predstave oni koji se nalaze na listama, kakav je bio njihov politički učenika do sada, za šta su se zalagali, za šta su glasali, kako su javno istupali, kao i njihova profesionalna, politička i moralna biografija.

Potrudit ćemo se da u vremenima pred nama do u detalje predstavimo one koji konkuriraju za naviše javne funkcije u Distriktu, kako bi građani znali za koga glasaju. Za mnoge to će biti prilično neugodno.

 

 

O.P.L.

Izdvojeno