bdf.brcko@gmail.com

Svjedočimo provedbi političke agende kojom se ugrožava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine…

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt upozorio je kako prijetnje secesijom koje dolaze iz Republike Srpske ne treba smatrati pukom retorikom nego stvarnom opasnošću po mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini.

Schmidt je jučer održao vanredni sastanak s veleposlanicima država-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), tijela koje nadzire provedbu Daytonskog sporazuma, a nakon toga iz njegova su ureda u Sarajevu medijima poslali saopćenje u kojemu stoji kako je na dnevnom redu bilo aktualno stanje u BiH.

Visoki predstavnik te zapovjednik vojnih snaga Europske unije u BiH (EUFOR) general Laszlo Sticz iznijeli su svoje ocjene o sigurnosnom stanju u zemlji a Schmidt je, kako je istaknuto, posebnu pozornost posvetio najavama o odcjepljenju RS koje dolaze od političkih čelnika tog entiteta, javlja Hina, a prenose svi relevantni hrvatski mediji.

– Ovakve se najave ponekad odbacuju kao puka politička retorika. Ja ne mislim tako: svjedočimo provedbi političke agende kojom se ugrožava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, izjavio je Schmidt.

Političarima iz RS poručio je kako duguju pojašnjenje svojih ponovnih kritika zbog načina provedbe Daytonskog sporazuma pri čemu uporno tvrde kako je on narušen na štetu tog entiteta.

– Ovo su činjenice: ne postoji zakonsko pravo na odcjepljenje i entiteti nisu države. Entiteti postoje samo zato što postoji Bosna i Hercegovina. Ko god to dovodi u pitanje potiče sukob a međunarodna zajednica to neće dopustiti, izjavio je visoki predstavnik.

Schmidt je upozorio kako u međunarodnoj zajednici pozorno prate da li se i kakve aktivnosti poduzimaju u Republici Srpskoj koje bi mogle voditi ka narušavanju reda u BiH. Kazao je i kako međunarodna zajednica garantira postojanje države Bosne i Hercegovine, kao i mir i sigurnost svih građana te zemlje.

Istaknuo je kako niko nema pravo to ugrožavati a svaki pokušaj destabiliziranja smatrat će ozbiljnim ugrožavanjem Daytonskog sporazuma.

Izdvojeno