bdf.brcko@gmail.com

Gradonačelnik Brčko distrikta dočekao učesnike ultramaratona ‘Vukovar-Srebrenica’

Učesnike ultramaratona ‘Vukovar-Srebrenica’ danas je na graničnom prelazu Brčko-Gunja dočekao gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić koji je rekao da je ovaj izrazito veliki fizički napor samo dokaz jednog plemenitog događaja koji promoviše mir.

 

U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u subotu je sa spomen područja Ovčara nedaleko od Vukovara krenuo ultramaraton mira “Vukovar – Srebrenica” posvećen žrtvama genocida u Srebrenici.

Na put dug 227 kilometara, preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika, krenuli su ultramaratonci Dražen Ćućić, Miroslav Dudić-Lovrić, Boban Pantović, Mirsad Softić i Duško Štrbac koji bi u Potočare trebali stići 10. jula, pred obilježavanje godišnjice stradanja Srebrenice. Njima su se uprkos jako toplom vremenu na pojedinim dionicama ultramaratona pridružili i drugi trkači.

– Današnji 13. ultramaraton promoše mir i daje osudu rata i na neki način potiče prihvatanje, toleranciju i suživot. On nije posvećen samo mjestima Srebrenice i Vukovara to je jedna univerzalna i bezvremenska poruka mira koja treba da bude sopštena građanima. To je sublimacija volje, jakog motiva i fizičke kondicije. Ova manifestacije treba da bude opšte prihvaćena i treba da prevazilazi granice regiona – rekao je gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić obraćajući se novinarima na dočeku maratonaca.

Naglasio je da je ovaj pothvat u velikoj mjeri i zdravstveni rizik, a maratonci upućuju planetarnu poruku o značenju mira i o tome koliko je rat destruktivan i koliko donosi stradanja u ljudskim životima i materijalnim dobrima.

– Oni su do sada pretrčali pola ultramaratona i do kraja će pretrčati još nekoliko olimpijskih dionica maratona do konačog odredišta čime će još jednom poslati univerzalnu poruku mira koja bi trebala zaživjeti u cijelom svijetu – zaključio je Nišić.

Jedan od učesnika ovogodišnjeg ultramaratona Dražen Ćućić iz Osijeka rekao je novinarim da mu je na ovom 11 učešću za njega bilo jako naporno i zahtjevno trčati do sada, ali da su tokom cijelog puta imali podršku mještana koji su se nasumično pridruživali u trčanju.

– Ovim ultramaratonom mira želimo odati počast svim nevino stradalim civilima na područjima koja su bila devedestih godina zahvaćena ratom bez obzira jesu li oni Bošnjaci, Srbi ili Hrvati, odnosno za sve civile koji su stradali tokom minulih ratova na ovim prostorima – rekao je Ćućić.

On je podsjetio da uvijek imaju dobru logističku podršku u svim gradovima kroz koje trče i da ih nesebično svi ugoste i dočekaju.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Armin Hodžić i jedan od članova Organizacionog odbora ultramaratona mira “Vukovar – Srebrenica“ naglasio je da je ovaj ultramaraton prvenstveno poruka mira, pomirenja i ljubavi.

– Ispočetka bilo je govora da trčimo za sve nevine žrtve koje su stradale na području BiH i Hrvatske ali imam običaj sada da kažem da trčimo i za žive za sve one koji su se vratili svojim kućama i sada vode neke druge borbe i mi im želimo biti podrška da znaju da nikada neće biti zaboravljeni – rekao je Hodžić i dodao da će ubuduće trčati i za one koji se vode kao nestali i koji još uvijek nisu pronađeni na području Srebrenice i drugih mjesta u regiji.

Ultramaratonce je nakon zajedničkog obilaska spomenika Civilnim žrtvama rata kod zgrade Vijećnice primio gradonačlenik Brčko distrikta poželivši im prijatan boravak u gradu uz podršku, da poruku mira koju šalju nastave putem prema Janji, Kozluku, Zvorniku i Potočarima gdje bi trebali stići 10. jula.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvojeno