bdf.brcko@gmail.com

Brčanska Skupština usvojila rebalans budžeta od gotovo 61 milion KM namijenjen predizbornoj promociji stanaka na vlasti

Predsjednik skupštinske Komisije za budžet Srđan Blažić napomenuo je da je ovaj rebalans u najvećoj mjeri fokusiran na dodatna izdvajanja u okviru socijalne zaštite, a prije svega za dječiji doplatak i za uvođenje novih sredstava kojima će moći da bude realizovan novi Zakon o roditeljima i njegovateljima.

– Predviđen je značajan dio sredstava i za zdravstvo kroz transfer Јavnoj zdravstvenoj ustanovi /”Zdravstveni centar Brčko”/ za povećenje plata zdravstvenim radnicima – rekao je Blažić novinarima nakon sjednice.

On je istakao da je rebalansom obezbijeđen i novac za usaglašavanje plata sa platama u javnoj upravi, ali za rast plata povećanjem od 165 KM u neto iznosu prema svim zaposlenim u javnoj upravi i javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač distrikt Brčko.

– Negdje oko 11 miliona KM je izdvojeno samo kapitalnog budžeta u Odjeljenju za kominalne poslove, dodatna dva miliona Kancelariji za upravljanje imovinom Brčko distrikta za kapitalna ulaganja, pojačali smo davanja za podsticaje u poljoprivredi, od čega samo milion maraka za dizel gorivo – naveo je Blažić.

Rebalansom su obezbijeđena sredstva i za plaćanje 60 asistenata za djecu sa posebnim potrebama u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Blažić je rekao da je namjera da se sport u Brčkom vrati na “stare noge” za šta je tehničkim amandmanom obezbijeđeno milion KM, koji su iz vladinog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu prebačeni u Skupštinu.

– Tu ćemo kroz jasnu odluku i precizne kriterijume raspoređivati donacije prema sportskim kolektivima kojima novac objektivno bude potreban za što bolji plasman u takmičenju – istakao je Blažić.

Komentarišući to što poslanici ponovo nisu podržali amandmane koje je predložila opozicija, predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić je rekao da većina njihovih prijedloga već sadržana u amandmanima Komisije za budžet.

– Po pitanju prijedloga uvođenja pojedinih lijekova na listu besplatnih Skupština je već ranije dala zaduženje institucijama da to obavezno uvrste u budžet za 2025. godinu – objasnio je Milić.

Izdvojeno