bdf.brcko@gmail.com

U Brčko distriktu BiH obilježen Dan boraca

Članovi Udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata Brčko distrikta danas su na Partizanskom groblju u tom gradu polaganjem cvijeća i vijenaca obilježili 4. juli, Dan borca.

Predsjednik SUBNOR-a Brčko Distrikta Janko Vuković podsjetio je ovom prilikom na značaj antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu i apelovao na sve antifašiste i njihove potomke u Distriktu da gaje i njeguju tradiciju Narodno-oslobodilačkog rata.

-Obilježavamo danas na Partizanskom groblju, gdje je sahranjeno 438 boraca iz Brčkog i okoline koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu i 83. godišnjicu od proglašenja ustanka svih naroda i narodnosti protiv fašizma – rekao je Vuković i podsjetio da je samo tri dana nakon 4. jula počeo ustanak u Srbiji, potom 13. jula u Crnoj Gori i 27. jula u BiH i Hrvatskoj.

On je okupljenim članovima SUBNOR-a i gostima održao kratki čas istorije i podsjetio na tekovine NOR-a i borbe protiv fašizma navodeći najznačajnije datume iz tog perioda.

-Pozivam sve naše građane i antifašiste da dođu 27. jula kada ćemo obilježiti Dan ustanka u BiH. Ti borci su stvorili SFRJ koju smo izgubili 1991. godine ali ostala je sloboda i neka ona živi – zaključio je Vuković.

On je rekao da su osim cvijeća na spomen-kosturnicu, juče i danas vijence položili takođe i na 25 spomenika učesnicima NOR-a podignutim u mjesnim zajednicama u Brčkom.

federalna.ba/Fena

Izdvojeno