bdf.brcko@gmail.com

Skupština RS usvojila Nacrt zakona o upotrebi “dvoglavog orla” i himne “Bože pravde”

Narodna skupština Republike Srpske danas je okončala prvi dio zasjedanja Desete redovne sjednice. Po hitnom postupku usvojen je i Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne – prijedlog dr Nenada Stevandića, predsjednika Narodne skupštine, uz Zaključak o upućivanju ovog nacrta zakona u javnu raspravu, koja će biti sprovedena u roku od 30 dana i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o sprovođenju odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika ustanovljene u skladu sa Aneksom 8. Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić kazao je danas da je predložio da se u RS, zajedno sa njenim obilježjima, ističu zastava i grb Srbije, te da se uz himnu “Moja Republika“ izvodi i himna “Bože pravde“.

On je u toku desete redovne sjednice NSRS obrazložio Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne.

“Prvo želim da se obratim Bošnjacima u NSRS koji su imali primjedbe na prijedlog. Nemanjićko nasljeđe nije grb Vojske RS, niti je grb Srbije i Crne Gore, već nasljeđe koje je starije od Osmanskog carstva, a Nemanjići nisu imali nikave veze s pripadnicima muslimanske vjere”, rekao je Stevandić.

“Bože pravde” ne može biti uvredljiva ni za jedan narod.

Samostalni narodni poslanik Amir Hurtić izjavio je da je Ustavni sud BiH ranije proglasio “grb Nemanjića i himnu Bože pravde neustavnim obilježjima u RS jer su diskriminatorski prema svim narodima u RS koji nisu Srbi“.

“Pozivam članove Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića da reaguju kod Ustavnog suda BiH i OHR da reaguju na ove odluke. RS je entitet u BiH koji mora ravnopravno da štiti interese svih naroda. Ako ovo nije dovoljno Tužilaštvu da pokrene postupak, ne znam šta je, pogotovo kad znamo ko je predlagač”, rekao je Hurtić.

Narodni poslanici su usvojili i Izvještaj o radu i izvršenju Budžeta JU „Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu“ za period 1. 1 – 31. 12. 2023. godine, kao i Izvještaj o radu Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske za 2023. godinu.

Deseta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena u utorak, 9. jula 2024. godine u 12 sati, nakon Svečane sjednice, sa jednom tačkom predloženog dnevnog reda: Obraćanje predsjednice Narodne skupštine Republike Srbije Ane Brnabić, čiji početak je zakazan u 11 sati istog dana.

Po okončanju Desete redovne sjednice zakazan je početak Četrnaeste posebne sjednice, sa jednom tačkom predloženog dnevnog reda: Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima – prijedlog narodnih poslanika.

 

(Vijesti.ba)

Izdvojeno