bdf.brcko@gmail.com

Kada je Dodik prenosio nadležnosti sa RS na BiH da li je razmišljao kako da ih vrati?!

Isprazne priče o vraćanju nadležnosti su dosadile svima, ali ne i predsjedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku. Umjesto što puca u prazno, Dodik bi trebalo da objasni građanima na koji tačno način se prethodno prenesene nadležnosti sa nivoa Republike Srpske na nivo Bosne i Hercegovine, sada mogu vratiti i šta mu je za to potrebno. Ipak, o tome ćuti kao zaliven, očigledno svjesan ruku SNSD – a koje su bile podignute kada su te iste nadležnosti otete Republici Srpskoj. Da li sada ima dovoljno ruku da ih i vrati?

 Ipak, o tome ćuti kao zaliven, očigledno svjesan ruku SNSD – a koje su bile podignute kada su te iste nadležnosti otete Republici Srpskoj. Da li sada ima dovoljno ruku da ih i vrati?

Posljednjih dana, mjeseci i godina, svjedoci smo mnogobrojnih izjava Milorada Dodika, predsjednika RS i njegovih brojnih savjetnika o vraćanju nadležnosti koje su sa Republike Srpske prenesene na nivo BiH.

To pravno jeste izvodljivo, ali kako?

Za sve nadležnosti koje se prethodno prenesene na nivo Bosne i Hercegovine, bile su potrebne tri nacionalne ruke. Znači, da bi se prenijelo sa entitetskog na državni nivo, glasali su Srbi, Bošnjaci i Hrvati. Ista je procedura i u obrnutom smjeru, odnosno kod vraćanja tih nadležnosti, sa BH na nivo Republike Srpske, sada su pored ruku Srba potrebne i ruke Hrvata i Bošnjaka.

A ko je dizao ruke za prenos nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH godinama unazad?

Odgovor koji je već dobro poznat. Svaku nadležnost koju je Srpska izgubila, izgubila je zahvaljujući upravo SNSD-u.

Samo u jednom danu poslanici Milorada Dodika, zajedno sa koalicioninim partnerima u Parlamentu BiH usvojili su čak 20 različitih zakona, koje su ranije nametnuli visoki predstavnici. Spisak prenesenih nadležnosti sa nivoa Srpske na nivo BiH je podugačak, a navešćemo samo neke od njih, a u kojima je u glavnu ulogu odigrao upravo Milorad Dodik:

– Zakon o graničnoj službi BiH

– Zakon o tablicama BiH

– Zakon o sudu BiH

– Zakon o VSTS BiH

– Državna agencija za istragu i zaštitu – SIPA (policija na nivou BiH)

– Obavještajna agencija BiH

– Predaja Brčko distrikta – usvajanje Amandmana I Ustava BiH

– Oružane snage BiH

– Ministarstvo odbrane BiH

– Zakon o UIO…

Oko 130 različitih oblasti sa nivoa Republike Srpske predato je na nivo BiH i sve to uz saglasnost Srba, odnosno Milorada Dodika, koji je bio glavni izvršilac tih radnji. Posljednjih godina Dodik bi, ali samo retorički, sve to da vrati nazad.

Iako vrlo dobro zna šta je radio godinama unazad, ali i koja je pravna procedura koja je neophodna da bi se to vratilo opet na nivo Republike Srpske.

„Naša ideja je da se povuče ranije data saglasnost, jer na to imamo pravo. Ako smo imali pravo da damo saglasnost, imamo pravo i da je povučemo. Moja ideja je da se povuče ranije data saglasnost za formiranje Oružanih snaga. Brzo ćemo se morati vratiti ovdje i donijeti odluke da ne važe ovdje odluke Suda i Tužilaštva BiH. To će biti dokaz naše odlučnosti da smo spremni da završimo posao koji smo danas ovdje započeli.“, rekao je Milorad Dodik u novembru 2021. godine.

Kako to inače biva kod Milorada Dodika, loptica odgovornosti se prebacuje na druge, uglavnom opoziciju, iako jako dobro zna da su mu za vraćanje nadležnosti potrebne bošnjačke i hrvatske ruke.

Ali ono što pokušava da sakrije Dodik, njegov koalicioni partner iz Trojke, Elmedin Konaković precizno je objasnio proceduru vraćanja ranije prenesenih nadležnosti.

 „Dejton ima svoju osnovnu postavku. Dejton kaže da se stvari mogu dogovarati oko prenosa nadležnosti sa entiteta na državu i obrnuto. Dodik je učestvovao i digao ruke za desetine zakona koji su prenijeli nadležnost sa entiteta na državni nivo. Danas bi on to jednostrano raskidao, to je nemoguće. One su se prenijele sa entiteta na državni nivo, i samo tako se mogu vratiti. Naravno neće se nikad vratiti, jer mi za to nećemo nikad glasati. Dodik je to sve podržavao, on bi to danas da razvaljuje jednostrano, to se nikad neće desiti.“, rekao je Konaković.

 U Ustavu BiH piše da država ima nadležnost u onim stvarima u kojima se o tome postigne saglasnost entiteta ili koje su potrebne za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta BiH. Zakoni koji se tiču državnih institucija mogu se mijenjati isključivo u Parlamentarnoj skupštini BiH ili ih može mijenjati visoki predstavnik u BiH.

U prevodu – sve nadležnosti mogu da se vrate sa bh. nivoa na Republiku Srpsku.

S obzirom da je Milorad Dodik u vlasti u Bosni i Hercegovini, na njemu je i da ih vrati.

Ali postavlja se pitanje, sa kim i kako!?

Naivnih, kako zna često za sebe da kaže kada pokuša da odbrani ono što je ranije sve prihvatao, više nema. Barem ne kao što je bio Dodik, kada je u prošlosti bio koperativan i sa zapadnim ambasadorima i sa visokim predstavnicima.

„Greška, greška. Svo moje povjerenje prema Sarajevu koje sam imao je bilo greška“, ponovio je Dodik po ko zna koji put.

()BN) Foto: Arhiva

Izdvojeno