bdf.brcko@gmail.com

Vidovdan u Brčkom proslavljen je kao krsna slava crkvene opštine i grada

Vidovdan u Brčkom proslavljen je kao krsna slava crkvene opštine i grada. Nakon službe u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, velika litija, koju su predvodili učesnici bitke na Košarama, prošla je ulicama grada. Krst je nosio odlikovani borac Darko Anđelković.

“Vidovdanski dani”, koji su mnoštvom kulturnih i sportskih manifestacija obilježili jun, završavaju velikim koncertom folklora, koji organizuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta”.

– Vidovdan je veliki praznik u našoj crkvi Hristovoj. Vidovdan je uspomena na naše kosovsko stradanje, naše vaskrsenje i našu pobjedu u carstvu nebeskom. Vidovdan je u Brčkom i slava grada i mi pravoslavni u ovom mjestu veoma poštujemo taj praznik – rekao je Željko Matić, starješina Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskoj Varoši.

Siniša Milić, predsjednik Skupštine distrikta Brčko, naglasio je da je Vidovdan odredio genetski kod srpskog naroda.

– Vidovdan nije samo događaj istorijski, on je nešto što je odredilo, da tako kažem, genetski kod srpskog naroda i mi slaveći Vidovdan slavimo zapravo svoj rođendan, rođendan srspkog naroda i nacije – poručio je Milić.

 

(rtrs.tv)

Izdvojeno