bdf.brcko@gmail.com

Projekt ‘Izrada akcijskih planova za unaprjeđenje obrazovanja u Brčko Distriktu BiH

U organizaciji UNICEF-a Bosne i Hercegovine, a u suradnji s OSCE-om, OHR-om i Europskom unijom pokrenut je projekt pod nazivom „Izrada akcijskih planova za unaprjeđenje obrazovanja u BiH za razdoblje od 2025. do 2035. godine“.

– Cilj ovog projekta jeste donijeti određene planove koji bi doprinijeli unaprjeđenju obrazovanja na svim razinama i u svim oblastima nastavnog procesa, za predškolsko, osnovno, srednje opće i srednje stručno obrazovanje, te za visoko obrazovanje“, kazao je novinarima u Brčkom  Perica Ivanek, predstojnik Pododjela za predškolsko i osnovno obrazovanje resornog Odjela Vlade Brčko distrikta, navodeći kako je i Brčko distrikt jedna od administrativnih jedinica s ukupno pet članova.

Po njegovim riječima, radit će se i na uvođenju više digitalizacije u obrazovni sustav, kao što je i uvođenje elektronskog dnevnika koji u našem okruženju postoji već neko vrijeme. Nadalje, ovaj koncept akcijskih planova se radi na način da se obuhvaćaju četiri bitna područja, a to su pristup, kvaliteta, financiranje, obrazovanje i statistika.

– Od svih segmenata koje je potrebno unaprijediti i izmijeniti u samom obrazovanju, kao jedna od važnijih je statistika, jer na osnovu nje ima se mogućnost brzo i kvalitetno doći do informacija, analizirati slučajeve, kako bi se pravovremeno donosile određene odluke vezane za obrazovanje – dodao je Ivanek.

Potrebno je poduzeti određene mjere i aktivnosti kako bi obrazovanje bilo dostupno svima bez ikakvih ograničenja, da bi bilo kvalitetnije u svim razinama, od predškolskog do visokoškolskog obrazovanja, a sve s ciljem podizanja i unaprjeđenja cjelokupnog obrazovanja na korist svih nas, dodao je Ivanek.

Izdvojeno