bdf.brcko@gmail.com

32 godine od kada su pripadnici srpske paravojne formacije zapalili 72 bošnjačkih civila u Višegradu

Danas se navršava 32 godine od kada su pripadnici srpske paravojne formacije pod komandom Milana Lukića zapalili 72 bošnjačkih civila, zatvorenih u jednoj kući u naselju Bikavac u Višegradu.

Najmlađa žrtva imala je godinu dana. Dve nedelje pre toga pripadnici Lukićevih formacija su u jednoj kući u Pionirskoj ulici zatvorili više od 70 osoba, među njima najviše žena i dece, i žive ih spalili.

U Višegradu je tokom rata u BiH tokom devedesetih ubijeno oko 3.000 bošnjačkih civila, uključujući 600 žena i 119 dece. U haškim presudama je istaknuto da je Višegrad bio podvrgnut „jednoj od najnemilosrdnijih kampanja etničkog čišćenja u bosanskom sukobu“, i da je samo u maju i junu 1992. ubijeno više od 60 posto višegradskih Bošnjaka.

Milan Lukić je 2012. pred Haškim tribunalom osuđen na doživotni zatvor zbog zločina protiv čovečnosti, uključujući masakre na Bikavcu i u Pionirskoj ulici. Njegov rođak Sredoje Lukić osuđen je na 27 godina, a Mitar Vasiljević, koji je osuđen na 15 godina, posle 2/3 odslužene kazne vratio se u Višegrad gde je dočekan kao srpski heroj.

Zehra Turjačanin je jedina preživela lomaču na Bikavcu, dok je o užasima u Pionirskoj svedočila zaštićena svedokinja, jedna od retkih preživelih. Govore Zehra Turjačanin, Mirsada Kahriman i zaštićeni svedok. Video snimci Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. Realizovano u saradnji sa forumZFD-om.

Peščanik.net, 27.06.2024.

Izdvojeno