bdf.brcko@gmail.com

Brčanski ‘Preporod’ uljepšao Bajram u Banjaluci i Prijedoru

Svojim sjajnim umjetničkim izvedbama sa Mješovitim horom, Kamernim orkestrom, solistima i glumicom, članice/članovi Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Brčko distrikt BiH uljepšali su obilježavanje Kurban-bajrama u Banjaluci i Prijedoru.

U prepunoj sali Banskog dvora, 18. juna upriličen je Svečani koncert pod nazivom “Bajram u Banjaluci – Radost u srcu i duši“, a bajramsku radost sa Banjalučankama i Banjalučanima podijelili su brojni gosti, predstavnici političkih, kulturnih i vojnih institucija u Bosni i Hercegovini.

Dan poslije, 19. juna upriličen je Svečani koncert u Pozorištu Prijedor, koji je brčanski Preporod realizirao u cijelosti. Predstavili su se Mješoviti hor sa dirigentom Fikretom Piskavicom, Darija Kadrić (klavir), Jasmina Kasumović (violina), solistica Enida Malkoč, Medina Zahirović i Ena Merić, te Kamerni orkestar u sastavu: Fikret Piskavica (harmonika), Darija Kadrić (klavir), Jasmina Kasumović (violina), Adnan Haskić (klarinet), Damir Dizdarević (gitara), Dejna Halkić (def), Mahir Martinović (kahon) i Harun Mujkić (bongosi).

Posjećenost Svečanog koncerta u Prijedorskom pozorištu i reakcije na program bili su dovoljan povod za dogovor o nastavku saradnje i novim zajedničkim aktivnostima i projektima. Najveće zasluge za ovu časnu kulturnu misiju pripadaju našim članicama i članovima koji su u pripremu i realizaciju programa uložili mnogo znanja, ljubavi, žrtve i posvećenosti.

BZK PREPOROD BRČKO

Na čelu organizacije ovih bajramskih svečanosti bili su Medžlis Islamske zajednice Banjaluka i Medžlis Islamske zajednice Prijedor, u saradnji sa Bošnjačkom zajednicom kulture Preporod u Bosni i Hercegovini te Udruženjem Bosanski kulturni centar iz Prijedora.

Izvor: plural.ba

Izdvojeno