bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom predstavljen roman “Cestari” autora Dragoslava Damjanovića

U okviru Vidovdanskih dana sinoć je u prostorijama Kulturno–administrativnog centra „Patrijarh srpski Pavle“ predstavljen prvi roman „Cestari“ autora i prosvjetnog radnika Dragoslava Damjanovića rodom iz Visokog nastanjenog u Brčkom.

Predstavljanje romana „Cestari“ organizovalo je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Brčko. Autor Dragoslav Damjanović kaže da je ovo roman i za djecu i odrasle i da je to jedan prikaz nekadašnjeg života i organizovanja patrijarhalne i mnogočlane porodice, a da je mjesto radnje groblje i proplanak, dok su glavni junaci djed koji ima preko 80 godina i unuk 13 godina starosti.

„Roman ima 12 priča gdje se događaju dogodovštine iz dječijeg života i tu su predstavljena djeca koje je bilo teško natjerati da uđu u kuću, za razliku od unuka kojem je teško izaći napolje. Unuk koji živi u gradu odlazi sa djedom na groblje da se on oprosti sa svojim najmilijim i djed svog unuka upoznaje sa rodnim krajem, njegovom porodicom, o svom djecu kojeg je neizmjerno volio“, pojasnio je Damjanović.

Prema njegovim riječima, roman nosi naziv po radnicima koji su održavali makadamske puteve i pošto su i oni odrasli na cesti, nazvani su cestari i takođe predstavljeni su običaji iz Visokog. „Roman je zasnovan na stvarnom događaju, glavi lik je moj stric Danilo, svjetski prvak u padobranstvu koji je obilježio prošlu državu i njemu se pružila prilika da svom unuku ispriča svoje odrastanje i djetinjstvo.

Unuk je na kraju promijenio mišljene o djedu i o mjestu gdje je djed živio i kako se to nekada živjelo“, istakao je Damjanović.

Recenzent romana „Cestari“ je profesorica srpskog jezika u Ekonomskoj školi Viola Rajačić ističe da je počastvovana što je svom kolegi bila recenzent koji je kao krunu svog rada napisao knjigu.

„U ovoj knjizi opisani su doživljaji iz djetinjstva, dječiji nestašluci koji su zasnovani na istinitim događajima. Ja sam u svojoj recenziji napisala da bi bilo lijepo da se ovaj roman uvrsti u školsku lektiru jer je napisano ćopićevskim stilom“, navela je profesorica Rajačić

Potpredsjednik SPKD “Prosvjeta” Savo D. Teodorović kaže da je autor Dragoslav Damjanović otkriće kao nastavnik razredne nastave koji je progovorio tek kada je otišao u penziju.

„U izdavačkoj djelatnosti SPKD “Prosvjeta” ovo je velika svjetlost i mogućnost jer kao što je to učinio nastavnik Damjanović, mogu i ostali prosvjetni radnici koji u sebi nose tu energiju preuzetu od djece, djetinstva i iskusnih. Roman ima dramskih elemenata, sjajne dijaloge između djeda i unuka, te savršena forma, andrićevski rečeno on počinje i završava krug na groblju“, pojasnio je Teodorović.

 

Izvor: Radio Brčko

Izdvojeno