bdf.brcko@gmail.com

Bajramska čestitka glavnog imama Mustafa-ef. Gobeljića

BRAĆO I SESTRE: ES-SELAMU ALEJKUM

Pred nama je naš veliki blagdan – Kurban bajram. Ramazanski bajram i Kurban bajram su naša dva najveća praznika. Ovaj Bajram, za razliku od ramazanskog, pored svog uobičajenog blagdanskog značenja,  prepoznatljiv je i po izvršavanju dviju veoma važnih islamskih dužnosti – HADŽDŽA I KURBANA.

Hadždž je IBADET koji svojom veličinom i sadržajem zaslužuje status „najveličanstvenijeg duhovnog iskustva“ ili „riznice duhovnih raskoši“. Dok većina nas bajramsku radost dočekuje kod svojih kuća i u vlastitom porodičnom okruženju, naša braća i sestre koji su otputovali na hadždž, baš u ovim danima, srcima i pogledima punim čeznje, vrše hadžske obrede i obilaze sveta hadžska mjesta,  želeći zadobiti Milost i Oprost Svoga Gospodara.

Ipak, i u potpuno normalnim uvjetima, samo mali broj muslimana u toku jedne godine može obaviti ovu petu islamsku dužnost. S druge strane, kurban je ibadet koji izvršavamo u toplini našeg porodičnog doma.  To je obred kojeg obavljamo u ime našeg Gospodara, a za dobro insana, za dobro čovjeka. Bez ova dva uvjeta, žrtva KURBANA neće biti potpuna. Naš nijjet mora biti da se približimo našem Gospodaru i da učinimo dobro čovjeku. Zbog toga je naša obaveza veći dio kurbana podijeliti drugima.

Bajram je naš porodični praznik. U njemu smo svoju radost uvijek dijelili s drugima. Ona je bila tako velika, da se poput svjetlosti razlivala na sve oko nas. Neka nam i ovaj Bajram zablista u punoj svojoj raskoši.

Braćo i sestre, svima vama želim sretne i ugodne bajramske dane, uz molbu Allahu, dž. š., da ih provedete u zdravlju, dobrom raspoloženju i porodičnoj sreći.

– BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN –

Izdvojeno