bdf.brcko@gmail.com

Obraćanja učenika generacije brčanskih srednjih škola 2024.

Plural u nastavku prenosi obraćanja tri učenika generacije u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine za 2024. godinu, koja su objavljena na službenim stranicama njihovih srednjih škola.

Miloš Vuković proglašen je za učenika generacije u Ekonomskoj školi, Dražen Petrović u Gimnaziji “Vaso Pelagić”, dok je Haris Bušatlić učenik generacije Poljoprivredne i medicinske škole.Miloš Vuković: Jedina smisao ljubav

Miloš Vuković na početku svog obraćanja povodom proglašenja za učenika generacije ističe da je rođen i odrastao u Brčkom, te da je njegov put kroz školovanje bio obilježen predanošću, upornošću i željom za znanjem.

 

Upisao sam smer ugostiteljsko-kulinarski tehničar. Razredni starešina mi je prof. Almir Denić. Veoma sam zahvalan svom razrednom na svemu što je učinio za mene i što mi je bio velika podrška u svemu.
Trudim se da budem aktivan učesnik u školskim aktivnostima, kao i u lokalnoj zajednici. Verujem u važnost obrazovanja kao ključa za lični i profesionalni razvoj te sam uvek otvoren za nove izazove i mogućnosti za učenje.
Takođe, želim da podelim svoju ljubav prema teologiji i planiram da upišem Teološki fakultet kako bih nastavio svoje akademsko putovanje i dublje istražio svoju veru, jer “Vera je kao svetionik koji osvetljava put kroz oluju”. Verujem da je razumevanje duhovnosti ključno za razumevanje sveta oko nas, i radujem se prilici da svoje obrazovanje usmerim u tom pravcu. Verujem u važnost razvijanja svojih talenata, kako bih na taj način mogao da pomognem ljudima oko sebe.
Želim istaći da sam veoma zadovoljan svojim iskustvom u ovoj školi i kako imam veliko poštovanje prema našim profesorima. NJihova predanost i podrška su neizmerni, što čini školovanje još lepšim i produktivnijim.
Najvažnija je ljubav koju sam osetio u ovoj školi. Duboko verujem da je jedina smisao na svetu ljubav. Svu ljubav sam mogao da osetim u svom razredu i verujem da će moji prijatelji izrasti u divne ljude, kolege, a kasnije i u roditelje koji će biti na ponos svojoj deci, kao što su i moji roditelji meni.
Svima toplo preporučujem upis u Ekonomsku školu u Brčkom, gde će imati priliku da razvijaju svoje talente i na kraju da te talente umnože i budu na korist svima.

Govor učenika generacije

Gimnazija “Vaso Pelagić” objavila je govor svog učenika generacije Dražena Petrovića povodom svečane dodjele diploma maturantima, koja je održana 10.06.2024. godine.

 

Poštovana gospodo profesori, drage kolege maturanti i svi prisutni, zahvaljujem vam se na ukazanoj prilici da vam se danas obratim i na tome što je baš meni pripala čast da budem proglašen učenikom generacije.
Iako mi se osmijeh rijetko skida sa lica, danas posebno ne mogu da zadržim radost i zadovoljstvo koje osjećam zbog dostojanstva koje mi je pripalo i zbog toga što sam sada ovdje sa vama.
Dugujem zahvalnost svima vama predanim ljudima, mojim profesorima, koji ste se svojim radom potrudili da proširite moje znanje.
Obraćam se vama, dragi moji prijatelji sa velikom zahvalnošću što ste mi uljepšali sve mladalačke školske dane svojim prisustvom i provedenim vremenom koji se ne može procijeniti.
Ove četiri godine školovanja pamtiću po lijepim uspomenama, dobrom druženju, obimnom učenju i prijateljskom odnosu profesora i učenika, tako da sa ponosom mogu da kažem da sam išao u ustanovu kvalitetnog obrazovanja i vaspitanja i da sam bio učenik Gimnazije “Vaso Pelagić”. Trudiću se da u budućnosti opravdam sva postavljena očekivanja i našu Gimnaziju proslavim svojim velikim uspjehom.
Dragi moji, sve misli koje imam da vam saopštim ne mogu stati u jedan kratki govor. Svakako, hoću da vam poželim sve najbolje u životu, prije svega dobro zdravlje, uspjeh i radost.
Profesorima želim nastavak kvalitetnog rada, razvoj karijere i naravno, povećanje plata! Vama, mojim prijateljima želim završetak visokih škola, osnivanje porodica i uspjeh na svim poljima života.
Ne zaboravite da smo u najljepšim godinama mladosti i da naša generacija na sebi nosi odgovornost donošenja razvoja i prosperiteta. Ovoj zemlji smo ostali samo mi i zato joj moramo dati ono najvrjednije što imamo, a to je znanje i toga nam svakako neće nedostajati.
Hoću da se naše prijateljstvo nastavi i da se ponovo, nakon svega što prođe, sretnemo na nekom mjestu koje će biti na ponos Gimnazije. Neka to bude mjesto na kome ćemo svi biti ponosni i uspješni ljudi. Među vama vidim roditelje, domaćine, inženjere, ljekare, advokate, možda i akademike, ali prije svega dobre ljude.
Veliku zahvalnost dugujem svojoj porodici koja mi je činila potporu i bila najveća podrška ne samo tokom obrazovanja, već tokom cijelog života.
Za kraj, s najljepšim željama, velikom radošću i ljubavlju u srcu vam saopštavam: “Neka nam nebo bude granica!”.
Hvala!

 

‘Želim biti doktor humane medicine’

Haris Bušatlić na početku svog obraćanja ističe da je rođen 20. maja 2005. godine u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, te hronološki navodi svoj obrazovni put do proglašenja za učenika generacije.

Završio sam JU Petu osnovnu školu na Klancu, a paralelno sam pohađao i JU Osnovnu muzičku školu u Brčkom, smjer harmonika u klasi profesorice Sanje Zoletić. Učestvovao sam na raznim međunarodnim takmičenjima i osvojio mnoge nagrade.

Nakon završetka osnovnog obrazovanja, upisao sam se u JU Poljoprivrednu i medicinsku školu Brčko, smjer veterinarski tehničar. Razredni starješina mi je bila profesorica biologije, Emina Mislimović, kojoj sam veoma zahvalan na podršci i pomoći tokom školovanja.

Imao sam veliku sreću da sam išao u odjeljenje u kojem su svi učenici bili kao jedna velika porodica, uvijek spremna na šalu i uzajamnu pomoć. Nadam se da će se naše prijateljstvo nastaviti i nakon završetka srednje škole.

Ljubav koju gajim prema muzici je mogla doći do izražaja jer sam bio član Muzičke sekcije u ovoj školi, gdje sam, uz pomoć profesora Sahbudina Hukića i profesora Denisa Derviškadića, naučio svirati gitaru i bubanj.

Ova sekcija mi je uljepšala srednjoškolske dane omogućavajući mi da se bavim onim što volim bez pritiska. Svi članovi sekcije su odlični muzičari i veliki ljudi, i drago mi je što sam imao priliku upoznati ih i družiti se s njima.

Predstavljao sam JU Poljoprivrednu i medicinsku školu na XV Festivalu rada srednjih tehničkih i stručnih škola Bosne i Hercegovine, gdje sam osvojio drugo mjesto iz veterinarske grupe predmeta.

Odlazak i postignuće na državnom takmičenju ne bi bili mogući bez profesora Milana Ilića i profesora Sahbudina Hukića, koji su me spremali za to takmičenje i veoma sam im zahvalan na tome.

Prezadovoljan sam svim iskustvima u ovoj školi, a posebno ovim smjerom koji mi je bio odlična podloga za upis studija, a preporučujem ga svima koji vole prirodne nauke. Svi profesori su veoma korektni prema učenicima i uvijek tu ako postoji neki problem ili je potrebna pomoć.

U budućnosti sebe vidim kao doktora humane medicine i planiram upisati Opšti studij medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Od malih nogu sam razmišljao o toj profesiji i sve ove godine trudim se i dajem sve od sebe da ostvarim svoje snove.

 

Nama na kraju ne preostaje ništa drugo nego da ovim iznimno talentovanim i perspektivnim mladim ljudima, ali i svim ostalim brčanskim maturantima, poželimo mnogo sreće i uspjeha u životu, nastavku školovanja i procesu pronalaska željenog zanimanja.

Izvor: plural.ba

Izdvojeno