bdf.brcko@gmail.com

Trojica državljana Kine osuđena zbog otmice u Brčkom

Trojica državljana Kine osuđena su u Osnovnom sudu Brčko distrikta na dvije godine i dva mjeseca zatvora zbog otmice sunarodnika Z. J. od koga su uz prijetnje pokušali da naplate navodni dug od 125.000 evra.

Kako je saopštilo Tužilaštvo Brčko distrikta osuđeni su Sun Baowei (54) na godinu dana zatvora, Sun Xudong (43) na osam mjeseci i novčanu kaznu od 800 KM i žena Wang Shurui (47) na šest mjeseci zatvora.

Prema optužnici sve se desilo 5. maja 2022. godine kada su Baowei i Hudong sa dva tjelohranitelja sačekali izlazak oštećenog Z.J. kada je izlazio iz hotela, a zatim su ga uz prijetnje uveli u automobil i odvezli u obližnji stan trećeoptužene Shurui.

Kako je navedeno tu su ga držali do večernjih časova i prijetili mu pištoljima te tražili da prvooptuženom na ime duga iz ranijih poslovnih odnosa vrati iznos od 125 000 evra.

Koristeći telefon koji mu je ostavljen za kontakte radi slanja novca, Z. J. je uspio poslati poziv u pomoć prijatelju, koji je uveče tog dana događaj prijavio brčanskoj policiji.

Otmičari su potom brzo uhapšeni.

 

 

Izvor: glassrpske

Izdvojeno