bdf.brcko@gmail.com

Dok udruženja krčme pare, žrtve rata prekriva zaborav, trava i zeleno busenje

Iako smo postali ravnodušni na sve što se oko nas dešava, žrtve rata zaslužile su da , ako ih već sve više potiskujemo u zaborav, čuvamo obilježja, mjesta i spomen ploče kao jedine svjedoke njihovog stradanja.

Nažalost, u Brčko Distriktu BiH iz budžeta se izdvajaju ogromna sredstva namijenjena za to, ali se ona ne troše namjenski. U knjizi budžeta BD BiH za 2024. na str. 143 i 346 nalaze se sljedeći podaci koji se odnose na održavanje spomenika civilnim žrtvama rata ( na prostoru iza zgrade Vijećnice).

Tabela 1 – Pregled budžetskih korisnika po organizaciono-ekonomskoj klasifikaciji – Analitika

Iz budžeta 2024. za udruženja građana proistekla iz proteklih ratova XX vijeka  izdvojeno je  za njihov (ne)rad i (ne)funkcionisanje 450.000,00 KM. Sredstva su dobili ,, u svrhu obezbjeđenja sredstava neophodnih za podmirenje tekućih troškova udruženja, a koja se odnose na troškove za obavljanje administrativnih poslova udruženja, režijskih troškova, troškova organizacije obilježavanja značajnih datuma i ostalih troškova neophodnih za rad udruženja, nastalih u tekućoj godini“.

Nigdje ni spomena civilnih žrtava rata i održavanja spomen obilježja u Goricama, u Luci, Zanatskom centru, Partizanu i mnogim drugim mjestima i stratištima.

Zašto Bošnjaci, prije svega oni koji su u vlasti, zaboravljaju pripadnike svog naroda koji su pali kao žrtve bezumnog zločina?

 

 

Enver Topčagić

Izdvojeno