bdf.brcko@gmail.com

Zbog povećanog broja prometnih nesreća sa smrtnim ishodima na području Brčko radi se na podizanju sigurnosti

Zbog povećanog broja prometnih nesreća sa smrtnim ishodima na području Brčko distrikta Vijeće za sigurnost prometa ubrzano radi na izradi dokumenata i podakta za osiguravanje i podizanje sigurnosti u prometu na veću razinu.

“Vijeće za sigurnost prometa formirano je početkom godine i od tada aktivno radi na podizanju sigurnosti u prometu na veću razinu, te su izradili i dokument koji će uputiti na Vladu Brčko distrikta na usvajanje, a sve s ciljem smanjenja broja prometnih nesreća. U ovom dokumentu jasno su definirane mjere, preporuke i zahtjevi prema svim institucijama koji bi u velikoj mjeri podigli sigurnost u prometu”, kazao je Vinko Vidović, predsjednik Vijeća za sigurnost prometa.

Prema njegovim riječima tri čimbenika koja utiču na prometne nesreće su čovjek, vozilo i cesta, u 99 posto slučajeva čovjek je glavni krivac prometnih nesreća, a najviše oni pod utjecajem alkohola.

“Ovim putem apeliram na vozače da ne koriste alkohol prilikom vožnje, jer se motoričke i refleksne sposobnosti smanjuju, iako osoba toga nije svjesna. Pored alkohola, drugi po redu najčešći uzrok prometnih nesreća je neprilagođena brzina, te se u ovom dokumentu, kojeg smo sačinili nalaze i primjeri represivnih i drugih mjera, kako bi se utjecalo na one vozače koji ne poštuju zakonom propisana prometna pravila”, dodao je Vidović.

Vijeće za sigurnost prometa broji nekoliko članova iz različitih institucija Brčko distrikta, kao što su policija, Odjel za obrazovanje i drugi, putem kojih će se raditi na podizanju razine sigurnosti u prometu s posebnim akcentom na pješake, a posebno na djecu.

 

 

Izvor: akta.ba

Izdvojeno