bdf.brcko@gmail.com

Milion KM za Program zapošljavanja pripravnika u Brčko Distriktu BiH

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, na prijedlog Odjela za gospodarski razvitak, sport i kulturu, odobrila je tekući transfer i usvojila Program utroška sredstava u korist Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta za realizaciju Programa zapošljavanja pripravnika za 2024. godinu u iznosu od milion KM.

Svrha Programa zapošljavanje pripravnika (visokoobrazovanih mladih osoba koje nemaju radnog staža/radnog iskustva) je pružiti mogućnost zapošljavanja i osposobljavanja mladih osoba bez radnog staža/radnog iskustva za samostalan rad u struci.

Programom će biti obuhvaćeno zapošljavanje nezaposlenih mladih osoba sa visokom stručnom spremom (VSS) sa evidencije nezaposlenih osoba Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta, saopćeno je iz Vlade Brčkog.

“Posljednji program zapošljavanja pripravnika bio je 2013. godine. Novousvojenim programom na temelju kojeg će Zavodu za zapošljavanje, kao realizatoru, biti dodijeljen grant od milijun maraka, po osnovi kojeg ćemo moći da zaposlimo određeni broj mladih visokoobrazovanih osoba bez radnog iskustva je vrlo pozitivan i značajan moment, s obzirom na to da je prepoznata potreba za ovakvim programom.

Pozdravljam odluku Vlade i pozivam poslodavce da se prijave na budući javni poziv koji će Zavod uskoro raspisati, po završetku administrativne procedure”, kazala je ravnateljica Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta Tamara Duvnjak – Mitrović.

Izdvojeno