bdf.brcko@gmail.com

Potvrđena optužnica protiv lica koje je pucalo u centru Brčkog

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv P. Janjića (31)*, osumnjičenog da je 24. januara u centru Brčkog jednom licu, hicima iz pištolja, nanio više prostrelnih rana. Pred Osnovnim sudom distrikta Brčko, koji je u cijelosti potvrdio optužnicu,

Janjić je optužen za krivična djela teške tjelesne povrede u pokušaju i neovlaštene nabavke i držanja oružja. Optužnicom od 27. maja, Tužilaštvo Distrikta optužilo je Janjića da je 24. januara, oko 19,15 časova, u ulici Bosne Srebrene, O. P-u hicima iz pištolja nanio prostrelne rane nogu, pogodivši ga više puta u predjelu koljena. Kako se navodi u optužnici, pošto je O. P. ispred Vatrogasnog doma parkirao vozilo VW Kedi, Janjić je s mjesta suvozača, nakon kraće rasprave, izvadio pištolj koji je neovlašteno držao kod sebe i ispalio jedan hitac u pravcu desne natkoljenice oštećenog.

Sumnja se da je, zatim, izašao iz vozila, prišao vozačevim vratima te, pošto je i O. P. izašao napolje, ponovo mu ispalio hitac u pravcu istog dijela tijela, nanijevši mu još jednu prostrelnu ranu. Nakon što je teško povrijeđeni O. P. sjeo na kolovoz pored zadnjeg dijela vozila, osumnjičeni je ispalio još dva hica u predjelu donjih ekstremiteta oštećenog, nanijevši mu prostrelnu ranu, ovaj put sa stražnje strane lijeve potkoljenice.

Kako se zaključuje u optužnici, Janjić se poslije toga nakratko odmakao od O. P, a potom se vratio i uz pogrdne riječi uperio pištolj u pravcu povrijeđenog, a zatim se udaljio sa lica mjesta. Janjić je uhapšen istog dana, u 23,00 sata, a nakon zadržavanja i kriminalističke obrade u Policiji, sproveden je u prostorije Tužilaštva koje je podnijelo prijedlog sudu da mu odredi pritvor. Prijedlog je obrazložen postojanjem opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo, te je kao takav u cijelosti usvojen.

U međuvremenu, Tužilaštvo i Policija neodložno su nastavili istragu usmjerenu na dokazivanje krivičnih djela teške tjelesne povrede (iz člana 169 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i neovlaštene nabavke, držanja ili prodaje oružja ili bitnih dijelova za oružje (iz člana 65 stav 1 Zakona o oružju i municiji Brčko distrikta BiH).

Intenzivno vođena istraga u ovom slučaju okončana je za četiri mjeseca podizanjem optužnice pred Osnovnim sudom, koji će nakon njenog potvrđivanja započeti postupak suđenja. Uz ovaj slučaj, protiv Janjića se vodi istraga zbog sumnje da je 30. aprila u centru Brčkog tjelesne povrede nanio i oštećenom D. V-u. Pošto ga je udarcem drškom pištolja oborio na tlo, on je na isti način nastavio udarati D. V-a u predjelu glave, nanijevši mu više lakih tjelesnih povreda.

 

 

 

Izvor: Radio Brčko

Izdvojeno