bdf.brcko@gmail.com

Projekcijom filma “Zvona Notr Dama” počeli “Vidovdanski dani” u Brčkom

Tradicionalni “Vidovdanski dani” u Brčkom otvoreni su projekcijom filma “Zvona Notr Dama” autora Aleksandra Avramova, koji obrađuje temu Kosovskog boja.

Film je inspirisan vjerovanjem da su se zvona crkve Presvete Bogorodice u Parizu oglasila ubrzo nakon 28. juna 1389. godine, prenoseći vijest i slaveći srpske junake Kosovskog boja.

Autor filma je u arhivima evropskih metropola godinama tragao za istorijskim dokazima stvarnih događaja na Kosovu polju.

– Vidjećete originalno pismo koje je stiglo u Pariz, napisano rukom Vlatka Vukovića, vođe lijevog krila i mnogih drugih detalja, do toga da dolazimo do samog čina završetka bitke i originalnog razgovora /cara/ Lazara i /turskog sultana/ Bajazita na kraju te bitke – rekao je Avramov.

On je najavio još detalja u nastavku ovog filma, koji je u pripremi, u priči o despotu Stefanu, knjeginji Milici, Vuku Brankoviću i svemu što je došlo poslije Boja na Kosovu.

Prikazivanje filma i donatorsko veče organizovani su u okviru saradnje novoosnovanog Udruženja mladih “Buđenje” iz Brčkog i fondacije “Lazarica” iz Beograda.

“Vidovdanski dani” biće nastavljeni izložbom i nizom predavanja o Miroslavljevom jevanđelju, koji počinju 11. juna u organizaciji Konzervativnog kluba.

 

Izvor: rtrs

Izdvojeno