bdf.brcko@gmail.com

Rezolucije o Međunarodnom danu bijelih traka Prijedora

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) predlaže da se u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) usvoji rezolucija o međunarodnom danu bijelih traka.

Kako je navedeno, na nedavnom sastanku predstavnika IGK-a i ministra za međunarodni razvoj u vladi Kanade Ahmeda Huseina, istaknuto je da je ministar jasno stavio do znanja da je u Prijedoru počinjen genocid koga simboliše 31. maj, a koji se obilježava kao Dan bijelih traka.

Iz IGK-a podsjećaju da je Međunarodni sud za krivično gonjenje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije djelimičnom presudom Slobodanu Miloševiću od 16. juna 2004. godine utvrdio udruženi zločinački poduhvat, koji je uključivao članove rukovodstva bosanskih Srba, čiji su cilj i namjera bili da se bosanski Muslimani djelimično unište kao grupa i da su njegovi učesnici izvršili genocid u Brčkom, Prijedoru, Sanskom Mostu, Srebrenici, Bijeljini, Ključu i Bosanskom Novom.

Također podsjećaju da je Predstavnički dom Skupštine američke države Missouri usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i Prijedoru na prijedlog sponzora, članova Skupštine, Vicky Englundun i Scott Sifton.

Osnovni značaj ove rezolucije je u činjenici da se po prvi put u jednoj rezoluciji zločin u Prijedoru naziva genocidom.

“Usvajanje rezolucije o Međunarodnom danu bijelih traka u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija važno je zbog preživjelih i žrtava, a proglašavanje 31. maja Međunarodnim danom sjećanja na žrtve zločina u Prijedoru predstavlja poruku cijelom svijetu da se zločin u Prijedoru nikada ne ponovi. Ovakva rezolucija bi bila korak naprijed da se strašni zločini u Prijedoru koje nauka karakteriše kao genocid uvrsti u svjetsku kulturu sjećanja. Zločin u Prijedoru ne smije biti samo dio margina historije. Moramo zaštititi dostojanstvo ubijenih Prijedorčana. Dugujemo to Prijedorskim žrtvama”, poručili su iz IGK-a.

 

 

Izvor: SB

Izdvojeno