bdf.brcko@gmail.com

Distrikt Brčko jedina teritorija BiH koja nasilje nad ženama tretira kao prekršaj i krivično djelo

Udruženje građana Okrugli sto žena u Brčkom provodi projekt s ciljem edukacije lokalnih zajednica o pravnoj regulativi koja se odnosi na zaštitu od nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Do sada su posjetili četiri mjesne zajednice van gradskog područja Brčkog. Nasilje nad ženama i nasilje u porodici ozbiljni su problemi. Važno je javno govoriti o tome kako bi se to spoznalo i pružila podrška žrtvama. Na nedavno održanoj radionici u Brčkom građanke su imale priliku da iznesu svoje probleme i dobiju upute kome da prijave nasilje, jer podrška i edukacija mogu spasiti živote.

“Žrtva dugogodišnjeg nasilja otvorila se na samoj radionici. Ona je, zapravo, prepoznala dugogodišnje nasilje koje trpi – i to ne suprugovo. I tu nam je bilo važno da joj damo alate da i ona može da se suprotstavi nasilju“, kaže Ana Kotur-Erkić, aktivistica i saradnica na projektu. Distrikt Brčko jedina je teritorija Bosne i Hercegovine koja nasilje nad ženama i u porodici tretira kao prekršaj i krivično djelo, što nije u skladu s odredbama Istanbulske konvencije, koju je Bosna i Hercegovina potpisala.

“Mi nemamo neke mehanizme koji bi subjektima zaštite, u ovom slučaju policiji, Centru za socijalni rad odnosno nadležnom odjelu za socijalnu zaštitu te drugim postupajućim organima dali alat da bar privremeno zaštite osobu, odnosno osobe koje proživljavaju nasilje“, navodi Kotur-Erkić.

Zaštita žrtava nasilja u medicinskom sektoru je izuzetno važna, a psiholozi igraju ključnu ulogu u pružanju podrške i tretmanu žrtava. „Kada se jave, mi abnormalizujemo njihova osjećanja i ono što im se dešava.

Vrlo često kod ovih žrtava se javlja stid, vrlo često šute o tome i prebacuju na sebe krivicu zašto im se to desilo. Dosta vremena radimo na tome i zato je vrlo važan neosuđujući stav“, upozorava psihologinja i psihoterapeutkinja Slađana Cvjetković.

U slučajevima nasilja nad ženama i nasilja u porodici, brčanska policija postupa prema jasno definisanoj proceduri, koja uključuje istraživanje i procesuiranje izvršilaca za krivična djela nasilja u porodici, kao i postupanje prema Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici, koji omogućava da određeni oblici nasilja budu tretirani kao prekršaji.

„Pored represivnih mjera, poduzima i druge preventivne mjere, kroz razne oblike edukacije u našoj lokalnoj zajednici na podizanju svijesti o obavezi prijavljivanja nasilja u porodici, pomoći žrtvi nasilja i drugim mjerama, s ciljem razvoja prevencije i borbe protiv ove pojave“, kazala je Dževida Hukičević, glasnogovornica Policije Brčko distrikta BiH.

Tokom 2023. godine je brčanska policija zabilježila 15 slučajeva nasilja u porodici i okončala 24 istrage, od kojih je 13 iz te godine, a 11 iz ranijih perioda. Protiv 25 osoba podneseni su izvještaji Tužilaštvu. U prva četiri mjeseca 2024. zabilježena su četiri nova slučaja, a završene su istrage u pet ranijih, uz podnošenje izvještaja protiv pet osoba Tužilaštvu.

 

 

Izvor: federalna.ba

Izdvojeno