bdf.brcko@gmail.com

Ulice Brčkog pune pasa lutalica

Brčko se suočava sa problemom pasa lutalica. Neophodno je hitno djelovanje lokalne vlasti, upozoravaju na to veterinari, ali i iz azila za pse, koji je već premašio svoje kapacitete.

Građani su zabrinuti i smatraju da je ovo ozbiljan sigurnosni problem, posebno za djecu i starije.

Napadi pasa lutalica nisu nepoznanica, a strah postoji jer eventualni napad ne samo da nosi fizičke povrede već stvara strah i nesigurnost.

„Pogotovo ako je u pitanju mlađe biće, dijete, ostaju neke posljedice po psihu – nažalost, više vremena treba hoće li se osloboditi toga straha ili ne“, upozorava veterinarka Marija Janković.

Osim toga, ne postoji evidencija jesu li psi koji su napušteni i prepušteni ulici vakcinisani. Azil za pse u Brčkom, kojim upravlja Javno preduzeće “Komunalno Brčko”, postoji već 15 godina i pruža sklonište za 300 pasa lutalica, koliki mu je kapacitet. Međutim, silom prilika, trenutno u njemu boravi više od 500 pasa. Iz ovog preduzeća ističu da psi lutalice nisu samo problem ovog preduzeća već kompletne zajednice.

„Mi imamo problem generalno s neodgovornim vlasništvom. Iako Brčko distrikt BiH daje građanima sve besplatno – vakcinacija, mikročipovanje, pasoši za kućne ljubimce – to je istovremeno mač s dvije oštrice. Dobili ste nešto besplatno, znači – nemate nikakvu odgovornost prema tome, pa ćete sutra to pustiti na ulicu“, kaže Željka Tomić, šefica Sektora za zbrinjavanje napuštenih životinja pri JP Komunalno Brčko.

Smatraju da dugoročno rješenje za ovaj problem leži u sankcionisanju neodgovornih vlasnika i provođenju strožih politika sterilizacije i kastracije.

„Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja je propisao određene kazne, ali su te kazne zaista minimalne u odnosu na problem koji eskalira i koji se konstantno pravi“, dodaje Tomić.

U Brčkom, odšteta za napade i ugrize pasa lutalica iznosi 900 maraka, a za maloljetne osobe 1.100 maraka. Posljednjih godina za ove namjene iz budžeta Distrikta isplaćene su desetine hiljada maraka.

federalna.ba

Izdvojeno