bdf.brcko@gmail.com

Ambasada SAD: HDZ BiH uporno pomaže Rusiji

“Iako HDZ BiH kaže da podržava projekat, njihovi postupci u Vladi i Parlamentu Federacije da odugovlače projekat sada rizikuju da podriju energetsku sigurnost BiH pomažući Rusiji da zadrži svoj monopol na snabdijevanje plinom”, upozorili su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Odgovarajući na upit Politicki.ba da prokomentiraju na odluku Ministarstva prostornog uređenja entiteta F BiH da se BH Gasu ne izda urbanistička saglasnost za gradnju Južne plinske interkonekcije, iz Ureda za odnose s javnošću Američke ambasade rekli su nam da je to, kao i nedostatak napretka na projektu od strane Vlade FBiH, razočaravajuće.

“Ovo predstavlja još jedan korak unazad za projekat Južne interkonekcije i dodatno naglašava potrebu za hitnim djelovanjem Vlade i Parlamenta FBiH u donošenju zakonskih propisa potrebnih za izgradnju plinovoda.

Dosljedno smo pozivali Vladu i Parlament Federacije da podrže i usvoje verziju Zakona o Južnoj interkonekciji koju je usvojio Predstavnički dom FBiH u decembru 2021.

Nažalost, poslanici ponovo nisu razmatrali zakon 28. maja.

Potičemo sve stranke u FBiH da rade zajedno kako bi omogućile BH-Gasu da završi projekat prije nego što bude prekasno.

Kašnjenja samo produžavaju zavisnost o Rusiji za prirodni plin, slabeći energetsku sigurnost BiH”, rekli su za Politicki.ba iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u Sarajevu.

 

 

Izvor: politički.ba

Izdvojeno