bdf.brcko@gmail.com

TRAGIČNI GUBITAK BEBE U BRČKOM: NADLEŽNI BJEŽE OD ODGOVORNOSTI

Gubitak djeteta tokom trudnoće ili nakon poroda uzrok je velike tuge za porodicu. U Bosni i Hercegovini takvih slučajeva je sve više, a česte vijesti o tome naglašavaju važnost pravilne brige za trudnice. Potresna priča iz Brčkog.

Prije četiri godine, Nikola Vidaković i njegova supruga doživjeli su gubitak bebe, sedam dana prije predviđenog termina poroda. Uzrok – trombofilija, stanje koje je dovelo do nedostatka kisika za dijete.

Samo je riječ doktorice da je začepljena glavna arterija, i da je zaustavljen djetetu kiseonik. Nalaz nije rađen, nije rađeno ništa, patolog nije bio, niko nije bio. Ja nisam dobio nalaz patologa.

NIKOLA VIDAKOVIĆ

Nakon niza dopisa koje je uputio nadležnom odjeljenju Vlade Brčko distrikta, podnio je i zahtjev za vanredni stručni nadzor, na koji je čekao godinu i šest mjeseci. Bori se da trudnice u brčanskoj Ginekologiji dobiju bolje uslove.

Ja želim da se uvede test na trombofiliju prvorotkama, da se smanji smrtnost novorođenčadi koliko god je moguće, dva posto, i da se onaj dispanzer preuredi. Ono je stvarno strašno šta se tamo radi.

NIKOLA VIDAKOVIĆ

Istražili smo kakva je praksa u drugim bh. gradovima. U susjednoj Bijeljini navode da su zemlje sa razvijenijim zdravstvenim sistemom uspjele pronaći načine za smanjenje stope smrtnosti novorođenčadi, što i njima služi kao primjer.

Bilo šta što pomaže, a ne škodi budućem roditelju, budućoj majci ili tom djetetu koje treba da se začne, ili koje je već začeto, sve što pomaže, a ne škodi mu to, apsolutno podržavam.

PRIM. DR. DARKO MARKOVIĆ, SPECIJALISTA GINEKOLOGIJE I AKUŠERSTVA

Trombofilija nije bolest, nego stanje koje u određenim situacijama, a posebno u trudnoći može napraviti problem. Ključne su preventivne mjere.

Poenta čitave priče je da se to na vrijeme otkrije, a ako se otkrije, ima odlična terapija. Postoji ta antikoagulantna terapija koja ide pod kontrolom hematologa.

PRIM. DR. DARKO MARKOVIĆ, SPECIJALISTA GINEKOLOGIJE I AKUŠERSTVA

A u brčanskom zdravstvu tek od prošle godine angažovan je hematolog, koji dolazi samo vikendom iz drugog grada. O slučaju “Vidaković” obaviješteni su svi zastupnici u lokalnoj Skupštini, kako bi javnost dobila više informacija. Ali, predstavnici vlasti nisu imali sluha za ovaj problem.

Mi smo to dobili i osjećali smo negdje obavezu da predložimo da se nađe takva tačka kao informacija na dnevnom redu Skupštine. Čitava opozicija je glasala da se njegova tačka uvrsti, ali, međutim, ostale kolege nisu to podržale.

MILIJANA SIMIĆ, ZASTUPNICA SP U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BIH

Na većinu upita o ovom slučaju i vanrednom stručnom nadzoru u JZU Brčko, koji su upućeni svim nadležnim institucijama, nismo dobili odgovore. Samo kratak odgovor mailom iz skupštinske  Komisije za zdravstvo.

Nismo obaviješteni o provođenju vanrednog stručnog nadzora u JZU Zdravstveni centar Brčko, o načinu njegova provođenja kao i o rezultatima istog, bilo kada u aktualnom mandatu.

  1. BORISLAV ĐULABIĆ, PREDSJEDAVAJUĆI SKUPŠTINSKE KOMISIJE ZA ZDRAVSTVO (HDZBIH)

Obaviješteni ili ne, očito je da većina izbjegava dati odgovore na ova teška pitanja. Koliko je još ovakvih ili sličnih slučajeva u zdravstvu? Da li će iko preuzeti odgovornost za rješavanje problema? Brojna pitanja, a odgovora nema. Barem za sada.

Izdvojeno