bdf.brcko@gmail.com

Danas u penziju odlazi Majazudin Vehabović-Majo, naravno ne i u funkcionersku

Dobro je poznato da brčanski funkcioneri i članovi vlade ne odlaze u penziju sa napunjenih 65 godine, kao što je slučaj sa ostalim radnim narodom. Mada su nakon osnivanja Brčko Distrikta BiH članovi vlade birani na osnovu visoko postavljenih stručnih kriterija i putem javnog konkursa,  izmjenama zakona već dogo se oni biraju isključivo na osnovu političkog dogovora. Tako da funkcioneri, pod određenim „političkim“ uslovima, mogu obavljati javne poslove sve dok ih Svevišnji ne pozove sebi.

Razlog tome nije isključivo u visokim primanjima i privilegija, mada ni to ne treba zanemariti. Glavni razlog neutaživoj želji da se bude u vlasti što duže, ako može beskrajno dugo, je magična moć političkih funkcija. Oni koji dođu na te funkcije kao da doživljavaju metamorfozi i dobijaju nadnaravne osobine.

Tako do jučer neugledni mali stanovnik Brčkoga koji je kupio diplomu i učlanio se u neki od stanka kada se izbori da bude imenovan na neku od političkih javnih funkcija dobija posebne osobine, osjećaj važnosti, moći i bezgranične pameti tako da se osjeća kompetentnim da presuđuje o svim stvarima, bez obzira na realno znanje, da gospodari ljudima i da se ponaša kao da mu niko ništa ne može. Osjećaj važnosti kroz funkciju otvara vrata grandioznim ambicijama, konstantno pokušavajući održati dominantnu poziciju kako bi dokazao svoju vrijednost.

Kod drugih, opet, javlja se osjeća posebne muževnost i  seksualne želje tako da im sopstvene supruga postaje nedostatna, što ih vodi u ljubavne avanture, često koristeći svoju političku moć, što rezultira javnim ljubavnim aferama i bračnim traumama. Mnogo je takvih primjera u Brčkom i o njima valja javno progovoriti da bi se ti alfa mužjaci bolje predstavili pred predstojeće lokalne izbore.

Kada je u pitanju Vehabović koji danas odlazi u penziju po silu zakona u JP Komunalno, on je od početka Distrikta na važnim javnim funkcijama i važi za stručnjak za velike i skupe projekte, Jedan od takvih projekti je zamjena i izgradnja novih transportnih cjevovoda.

No pošto je ugradnja cjevovoda složen posao, a Vehabović, u svemu tom, već godinama, simbolički rečeno, predstavlja glavnu cjevovod u koju se ugrađuju ostale, njegovim penzionisanjem svakako da bi došli u pitanje tako složeni i skupi projekt, tako da se njegovo političko penzioniranje odgađa u nedogled, dok god predstavlja glavnu cijev preko koje se ugrađuju ostale.

I tako dok radni ljudi odlaze u penziju i zasluženi odmor, naši političari i funkcioneri su osuđeni na doživotan rad.

 

O.P.L.

Izdvojeno