bdf.brcko@gmail.com

Održana javna rasprava o prijedlogu Odluke o izmjeni Budžeta Distrikta za potrebe predstojećih izbora koji će iznositi nevjerojatnih 458 mil.

U Brčkom je održana prva od ukupno dvije planirane javne rasprave o prijedlogu Odluke o izmjeni Budžeta distrikta Brčko za 2024. godinu u iznosu od oko 60,9 miliona konvertibilnih maraka.

Na javnoj raspravi, kojoj su prisustvovali predstavnici političkih partija, Privredne komore, Sindikata i udruženja građana, najviše zahtjeva odnosilo se na izgradnju i obnovu putne infrastrukture, rješavanje pitanja vodosnabdijevanja i kanalizacione mreže te čišćenje korita rijeka, kao i pružanje kvalitetnije medicinske pomoći, obazbjeđivanje asistenata i drugih stručnih lica za djecu sa posebnim potrebama, te veća ulaganja u omladinu i sport.

Nakon održane javne rasprave gradonačelnik Brčkog Zijad Nišić je istakao da nije bilo mnogo zahtjeva građana koji već nisu uvršteni u prijedlog rebalansa.

– Budžet koji će zajedno sa rebalansom iznositi oko 458 miliona uglavnom je usmjeren na kapitalne projekte u infrastrukturi, tu su i sredstva za linearno povećanje plata, zdravstvo i obrazovanje, tako da mislim da će ovaj budžet biti nedostatan, ali će pokriti osnovne potrebe građana – rekao je Nišić.

Nakon provedene druge javne rasprave predviđene za subotu, 25. maja ove godine, Komisija za budžet Skupštine Brčko distrikta sumiraće kompletnu raspravu i podnijeće Skupštini izvještaj s prijedlozima i mišljenjima s javne rasprave.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvojeno