bdf.brcko@gmail.com

Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da prekine kopneni napad na Rafah

Međunarodni sud pravde u petak je presudio da Izrael mora odmah zaustaviti kopneni napad na Rafah, zadajući još jedan udarac Izraelu dok se zemlja suočava sa sve većom međunarodnom izolacijom, ekskluzivno javlja New York Times.

Iako sud nema načina da provede svoje naloge, presuda je dodatna osuda s kojom se Izrael suočio zbog rata, u kojem je više od 35.000 ljudi u Gazi ubijeno.

Južnoafrički pravni tim prošle je sedmice apelirao na najviši sud Ujedinjenih naroda da dodatno ograniči izraelski upad tamo, rekavši da je to “posljednji korak u uništenju Gaze i njezinog naroda”.

Izrael je rekao da je njegova operacija u Rafahu precizna operacija usmjerena na Hamas. Vojska te zemlje saopćila je u četvrtak da se bori u četvrtima u blizini centra grada, gdje se polovina stanovništva teritorija sklonila prije nego što je izraelska vojska tamo naredila masovnu evakuaciju.

Južnoafrički tim također je tvrdio da izraelska kontrola nad dva glavna granična prijelaza u južnoj Gazi, Rafah i Kerem Shalom, sprječava dovoljnu količinu pomoći, gurajući Gazu u “neviđenu razinu humanitarne potrebe”.

Zamjenik glavnog državnog tužioca Izraela za međunarodno pravo, Gilad Noam, i drugi izraelski advokati odbacili su tvrdnje pred sudom prošlog petka, nazivajući južnoafrički slučaj “inverzijom stvarnosti”.

Nazvali su izraelski upad u Rafah “ograničenom i lokaliziranom” operacijom kojoj je prethodila evakuacija. Druga izraelska pravna savjetnica, Tamar Kaplan Tourgeman, rekla je da su stotine kamiona s humanitarnom potrepštinom prošle sedmice ušle u Kerem Shalom.

Saslušanja su dio slučaja Južne Afrike kojom se Izrael optužuje za genocid, a koju je podnijela u decembru. Krajem januara sud je naredio Izraelu da učini više kako bi spriječio djela genocida, ali nije pozvao na prekid vatre. Početak glavnog postupka, koji se bavi optužbom za genocid, očekuje se tek sljedeće godine. Izrael je odbacio optužbe.

Sud UN-a nema načina da provede svoje naloge, ali slučaj protiv Izraela dodatno je osudio Izrael zbog rata.

Izrael je pokrenuo vojnu operaciju kao odmazdu za napade 7. oktobra. Od tada je više od 35.000 Palestinaca ubijeno na području koje obuhvata Pojas Gaze.

Odluka Međunarodnog suda pravde uslijedit će nakon što je glavni tužilac Međunarodnog kaznenog suda, također sa sjedištem u Haagu, rekao u ponedjeljak da je zatražio naloge za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i njegovog ministra obrane Yoava Gallanta, zajedno s trojicom najviših zvaničnika Hamasa, pod optužbom za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

 

 

(SB / NYT)

Izdvojeno