bdf.brcko@gmail.com

Više od godinu dana nove vlasti u Brčkom a stanje još gore, supervizor nezadovoljan

Vasti Brčko Distrikta trebaju ubrzati administrativne procedure kako bi održali tempo u realizaciji projekta i održali učinkovitu suradnju s međunarodnim partnerima, rekao je danas prvi zamjenik visokoga predstavnika i supervizor za Brčko Jonathan Mennuti tijekom posjeta Brčkom gdje je boravio zajedno sa šeficom Ureda EBRD-a u BiH Manuelom Naessl. Mennuti i Naessl sastali su se s Vladom Brčko Distrikta kako bi razgovarali o infrastrukturnim inicijativama koje su u tijeku i o koracima koje je potrebno žurno poduzeti da bi se smanjila kašnjenja i osigurao napredak u odvijanju infrastrukturnih projekata.

Osnovna tema razgovora bila je izdavanje građevinskih dozvola i druge administrativne procedure koje su ključne za uspješan završetak projekta osuvremenjivanja Luke Brčko. Ovaj projekt ima veliki značaj ne samo za Brčko, nego i za cijelu državu. Članovi Vlade odgovorni za ove procedure obvezali su se tijekom razgovora sa supervizorom i gospođom Naessl da će u kratkom roku riješiti otvorena pitanja.

Zadovoljan sam činjenicom da su dužnosnici preuzeli odgovornost za izvršavanje svojih dužnosti. Odgovornost prema građanima Brčkog i međunarodnim partnerima Distrikta od vitalnog je značaja i mora se poboljšati.

JONATHAN MENNUTI

Uz to, na sastanku se razgovaralo i o potencijalu i perspektivama Brčkog u vezi s inicijativama za korištenje obnovljivih izvora energije i poboljšanja distribucije električne energije, sa ciljem daljnjeg kretanja Distrikta ka trajnoj energetskoj održivosti u budućnosti. Naglašeno je da je brzo donošenje odluka u ovim oblastima od suštinskoga značenja za nastavak uspješne suradnje s međunarodnim partnerima i ubrzanje procesa održive tranzicije u energetskom sektoru.

Na odvojenom sastanku s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti, supervizor Mennuti je dodatno razgovarao o zabrinjavajućim kašnjenjima i izazovima u vezi s provedbom reformi u oblasti dobre uprave, realizacijom investicijskih inicijativa, kao i odgovornog planiranja proračuna i borbe protiv korupcije.

Iako je 2024. izborna godina, vlasti Brčko Distrikta moraju biti učinkovitije u provedbi projekata i ubrzati administrativne procedure kako bi se izbjegli nepotrebni zastoji i zadržao fokus na reformi javne uprave i borbi protiv korupcije. Održiv napredak od najveće je važnosti ako su vlasti istinski opredijeljene da u potpunosti iskoriste potencijale Distrikta i osiguraju zajednički prosperitet za sve građane Brčko Distrikta.

JONATHAN MENNUTI

Podsjećanja radi, prije nešto više od godinu dana vlast u Distriktu je promijenjena, a gradonačelnik smijenjen uz obrazloženje da ova lokalna zajednica nije na zadovoljavajućem stepenu razvoja. Sudeći prema stavovima međunarodnih zvaničnika, čini se kako je nova vladajuća garnitura uspjela dodatno pogoršati stanje. Što bi naš narod rekao: uvijek može gore.

 

 

Izvor: plural.ba

Izdvojeno