bdf.brcko@gmail.com

Prroteklog vikenda u Brčkom: Krađe i pokušaj ubistva

I ovog ponedeljka donosimo vam pregled značajnijih sigurnosnih događaja koji su obilježili vikend za nama.

KRIMINALITET:

U navedenom vremenskom periodu na prostoru Brčko distrikta BiH zabilježena su tri događaja sa obilježjima krivičnih djela i to dva krivična djela “Krađa”, dok je jedan događaj kvalifikovan kao pokušaj ubistva, koji je kratko nakon zaprimanja prijave i riješen.

JAVNI RED I MIR:

U izvještajnom periodu zabilježen je jedan događaj narušavanja javnog reda i mira tokom kojeg je jedno lice lišeno slobode zbog počinjenih prekršaja iz člana 4. „Drsko ponašanje” i člana 8. „Ometanje vršenja službenih poslova i zadataka” Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH i prekršaja iz član 5. Zakona o zaštiti od nasilja u porodici Brčko distrikta BiH.

SAOBRAĆAJ:

U izvještajnom periodu zabilježene su dvije saobraćajne nezgode od kojih se prva dogodila dana 17.05.2024. godine u 02.40 sati u ulici Bijeljinska u kojoj je učestvovao vozač motocikla marke „BMW” koji je zadobio teške tjelesne povrede. Na licu mjesta izvršen je uviđaj i utvrđeno da se saobraćajna nezgoda dogodila usljed alkoholisanosti vozača motocikla.

Druga saobraćajna nezgoda dogodila se dana 18.05.2024. godine u 03.00 sati u ulici Bijeljinska i u istoj su učestvovali vozači motocikla marke “Suzuki” i marke “BMW”. U ovoj saobraćajnoj nezgodi vozač motocikla marke “Suzuki” zadobio teške tjelesne povrede dok su vozač i putnica motocikla marke “BMW” zadobili lake tjelesne povrede. Na licu mjesta izvršen je uviđaj i utvrđeno da je saobraćajnu nezgodu uzrokovao vozač motocikla “Suzuki” usljed neprilagođene brzine kretanja.

Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su tokom navedenog perioda prilikom kontrole isključili ukupno 35 vozača i vozila. Od toga 22 vozača koji su vozilima upravljali pod dejstvom alkohola, tri jer su vozilima upravljali prije sticanja prava na upravljanje, četiri koji su upravljali neregistrovanim vozilima, tri vozača jer su vozilima upravljali nakon isteka važnosti potvrde o registraciji, dva vozača jer su upravljali vozilima bez potvrde o poznavanju propisa i jednog vozača zbog pretovara vozila.

OSTALO:

Dana 19.05.2024. godine po Naredbi Tužilaštva Brčko distrikta BiH izvršena je obdukcija NN tijela pronađenog u rijeci Savi 17.05.2024. godine kojom prilikom je utvrđeno da je smrt nastupila utapanjem. U prisustvu članova porodice izvršena je identifikacija tijela i utvrđeno da se radi o licu R.J. rođen 1942. godine nastanjen u Brčkom.

 

Izdvojeno