bdf.brcko@gmail.com

“Jedinstvo Boće” postiglo najznačajniji sportski rezultat od nastanka Brčko Distrikta BiH

Sportsko društvo invalida “Jedinstvo Boće” Brčko je učestvovalo na finalnom turniru ”EuroLeague Men – Gold” koji se održao 18. i 19. maja u Lukavcu (Bosna i Hercegovina).Uz ekipu iz Brčkog na turniru su učestvovale ekipe domaćina SKISO Sinovi Bosne iz Lukavca i Pays Voironnais Volley (Francuska). ‘

‘Prvi dan takmičenja smo imali polovičan učinak, poraz od domaćina turnira i pobjeda nad ekipom iz Francuske, što smo ponovili i drugi dan te tako smo izborili finale. U finalu smo poraženi od domaćina i naše prvo učešće u Euroliga takmičenju okončali sa srebrnom medaljom što je vjerovatno najznačajniji sportski rezultat od nastanka Brčko distrikta.

Osvajanjem 2. mjesta osvojili smo 225 bodova za ulazak na zvaničnu rang listu Paravolley Europe federacije te na taj način smo se izborili za povoljniji žrijeb i učešće naredne sezone bez početnog kruga kvalifikacija. Ovo je jako bitno jer se izbjegava jedno najčešće jako udaljeno putovanje i veliki troškovi.

Dvije pojedinačne nagrade su osvojili naši igrači i to:

1. Mirko Zečević Tadić – najbolji tehničar završnog turnira Eurolige,

2. Jasmin Adžajlić – najbolji bloker završnog turnira Eurolige

Dominacija BiH sjedeće odbojke u Evropi je ponovo došla do izražaja, a i naše dugogodišnje učestvovanje u Premijer ligi BIH.

Ove godine BiH finale je bilo u Ligi šampiona, a evo po prvi puta do sada istovremeno u drugom po jačini Euroliga takmičenju još jedno BiH finale.

Pehar je preuzeo naš najmlađi igrač Asim Mešić koji je prvi put se počeo baviti sjedećom odbojkom početkom ove takmičarske sezone.

Na kraju nemamo kome da se zahvalimo za finansiranje odlaska i učešća na ovoj završnici u Lukavcu. Učešće smo realizovati vlastitim automobilima i vlastitim sredstvima, tako da smo nakon prvog dana i odigranih utakmica putovali nazad i onda ujutro ponovo putovanje i odigravanje još 3 uzastopne utakmice.

Ipak sportski i ljudski inat nam je dao snage da podignemo ovako visoko ljestvicu na skali sportskih uspjeha Brčko distrikta”, saopštili su iz SDI ”Jedinstvo” Boće.

 

 

Izvor: eBrčko

Izdvojeno