bdf.brcko@gmail.com

Obilježeno osnivanje 108/215. Viteške motorizovane brigade Armije BiH u Brčkom

Polaganjem cvijeća i vijenaca na šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću, a potom i na Centralnom spomeniku pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine  te održavanjem Svečane akademije u sali brčanskog „Preporoda“ sinoć je obilježena je 32. godišnjica od formiranja 108/215. Viteške motorizovane brigade Brčko.

Iz Organizacionog odbora za obilježavanje značajnih datuma iz odbrambeno oslobodilačkog rata kazali su da je ovo jedan od najznačajnijih datuma u istoriji države, jer je za odbranu BiH na području Brčkog ukupno 556 pripadnika ove brigade položilo svoje živote, dok je njih 1.225 teže ili lakše ranjeno.

Dobitnik Zlatnog ljiljana, bivši načelnik artiljerije i štaba brigade major Mirsad Bajraktarević rekao je novinarima nakon Svečane akademije da sam naziv ove brigade govori da je ona viteška i da je na ovom dijelu ratišta kroz ogromnou zonu odgovornosti pokazala i dokazala svoje herojstvo.

„U rat se ušlo u patikama i farmericama, mnogi su zamišljali da će se brzo završiti ali odužilo se pune četiri godine i mnogi mladi golobradi ljudi su ušli u ovaj rat i branili svoju zemlju“, rekao je Bajraktarević podsjećajući da buduće generacije treba da znaju šta se dešavalo u našem gradu iz razloga da se rat nikada više ne ponovi. Pripadnica 108/215. Viteške motorizovane brigade Armije R BiH Brčko, dobitnica Zlatnog ljiljana Zlata Gazibera rodom iz Starog Majdana u opštini Sanski Most kaže da je prije rata živjela u Sloveniji i nakon što su njeni najmiliji odvedeni u logor pukim slučajem obrela se u Rahiću u ovoj brigadi.

„Posebno mi je drago da danas na moj rođendan bude i Dan osnivanja Brigade. Ovdje je moj život, koji sam provela. Najljepše i najteže trenutke sam provela ovdje. Tri puta sam ranjavana. Nakon oslobađanja Sanskog Mosta dobila sam prekomandu i ostala tamo“, ističe Gazibera uz želju da bi najradije ostala ovdje u Brčkom.

Žao joj je svakog borca koji je izgubio svoj život u minulom ratu ali joj teže pada položaj svih bivših pripadnika Armije u BiH jer, kako kaže ima puno nepravde i nezadovoljstva . Pripadnik ove brigade Amir Sinanović bio je organizator neobične izložbe eksponata ispred prostorija BZK „Preporoda“ a koji govore o ratnom putu 108/215. Viteške brigade i pokretač ideje da se oformi Spomen soba ove brigade te pozvao sve pripadnike koji imaju neki od eksponata da ih doniraju kako bi Spomen soba bila što bogatija.

Polaganju cvijeća na spomenik pripadnicima Armije R BiH te Svečanoj akadamiji pored mnogobrojnih pripadnika brigade prisustvovali su i predstvnici javnog i političkog života Brčkog kao i gradonačelenik Zijad Nišić.

 

 

Izvor: radio Brčko Foto Mirsad Zahirović

Izdvojeno