bdf.brcko@gmail.com

Predstavljeni rezultati rada Osnovnog suda Brčko distrikta

U Osnovnom sudu Brčko distrikta održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati rada te pravosudne institucije za prva četiri mjeseca ove godine.

Predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta Dragan Tomaš rekao je da je od početka ove godine zaprimljeno 22.627 predmeta što je u poređenju sa istim periodom prošle godine više za dvije hiljade predmeta.

– Ukupno u radu imamo 33.351 predmet i u odnosu na prošlu godinu imamo povećanje, takođe i u prva četiri mjeseca riješili smo 23.014 predmeta što je 69 posto dok je u odnosu na prošlu godinu ove godine za pet posto riješeno predmeta više – rekao je Tomaš dodajaući da je do kraja godine ostalo neriješeno 10.337 predmeta.

Govoreći o planu rješavanja starih predmeta, Tomaš je istakao da te predmete prema planu rješavanja po starosti inicijalnih akata uspješno je riješeno 42 posto takvih predmeta i u poređenju sa prošlom godinom riješeno je za deset posto više predmeta.

Predsjednik Osnovnog suda je rekao da je ove godine tendencija rješavanja upravnih sporova i da je ove godine ostalo neriješeno 120 predmeta, dok je priliv za izvršne referate bio dosta veći, te da je ostalo 4.952 predmeta neriješeno.

Tomaš je posebno istakao rad Odjeljenja za registar zemljišta i pravnih lica u Osnovmom sudu Brčko distrikta rekavši da je rok čekanja za rješavanje predmeta iz te oblasti svedena na minimalno čekanje.

On je rekao da su lideri u BiH i regionu kada je ta oblast u pitanju, te da je su jedini sud koji ima objedinjenu bazu podataka kada je registar zemljišnjih knjiga i pravnih lica u pitanju.

Govoreći o ispunjenosti kolektivne norme, Tomaš je rekao da prema podacima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH ona iznosi 173 posto što je daleko najbolji rezultat u odnosu na druge sudove u BiH.

On je za početak sljedeće sedmice pa do kraja maja najavio Sedmicu sudske nagodbe i pozvao sve zainteresovane strane da na taj način pokušaju riješiti svoje sporove.

federalna.ba/Fena

Izdvojeno