bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom održana ulična akcija o rodnoj ravnopravnosti

Udruženje aktivnih žena GENDER Brčko danas su zajedno sa učenicima srednjih škola na Trgu mladih u centru grada održali uličnu akciju na kojoj su podijelili promotivni materijal koji se odnosi na rodnu ravnopravnost, diskriminaciju u društvu i ostalih značajnih tema iz tih oblasti.

Predsjednica Udruženja aktivnih žena „GENDER“ Brčko Tatjana Ristić kaže da su u toku projekata „Imam pravo da znam“ bile organizovane i radionice zajedno sa mladim osoba, većinom srednjoškolcima iz Distrikta i da su govorili o identitetu, rodnim ulogama, ljudskim pravima, pravima žena, stereotipima, predrasudama i diskriminaciji.

– Ovo je ujedno i posljednja aktivnost u sklopu projekta „Imam pravo da znam“ i cilj nam je da upoznamo i građane Distrikta o ovim temama i brošurama jer su je upravo učenici srednjih škola osmislili i dizajnirali u toku prethodnih radionica. Tu se nalaze fotografije i tekstovi koji su vezani za sve ono što smo upravo naučili na tim radionicama – istakla je Ristić.

Prema njenim riječima, brošura koja je podijeljena u toku današnje ulične akcije u narednom periodu može naći u prostorijama Udruženja aktivnih žena „GENDER“, te će i srednjoškolci podijeliti svojim drugarima u brčanskim školama.

Projekat „Imam pravo da znam“ počeo je da se realizuje krajem decembra prošle godine i dio je programa „Jačanje uloga mjesnih zajednica u BiH“ koje zajedno finansiraju Vlade Švicarske i Švedske, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP).

 

 

(Vijesti.ba/FENA)

 

Izdvojeno