bdf.brcko@gmail.com

Humanitarna akcija u Brčkom “Srcem za Marušku”

Profesori iz JU Poljoprivredne i medicinske škole Brčko danas su na press konferenciji za novinare najavili humanitarnu akciju „Srcem za Marušku“ u sklopu koje će u naredna dva mjeseca prikupljati novac za nastavak liječenja sedmogodišnje Maruške koja boluje od cerebralne paralize, kćerke profesorice Ljudmile Pejić iz Poljoprivredne i medicinske škole.

Humanitarnoj akciji se priključilo i Udruženje građana „Vjera i nada“. Maruška se trenutno nalazi na liječenju u Novom Sadu i na sedmičnom nivou za fizikalne terapije je potrebno uplatiti između 100 i 200 eura, a s obzirom da majka kćerke boluje od karcinoma dojke i jedina je koja radi u porodici, članovi ove porodice nisu u mogućnosti obezbijediti novac za adekvatno liječenje djevojčice.

„Maruška zavisi 100 posto od tuđe njege i ona se u Novom Sadu na liječenju nalazi s ocem te smo ovu akciju pokrenuli kako bi prikupili što veća novčana sredstva za nastavak njenog liječenja. Ovim putem pozivamo sugrađane da se odazovu humanitarnoj akciji i pomognu djevojčici naše kolegice da prohoda i progovori“, rekla je Vedrana Dragičević, pomoćnica direktora u JU Poljoprivrednoj i medicinskoj školi i nastavnica srpskog jezika i književnosti, te dodala da će humanitarna akcija trajati do 16. jula ove godine.

U utorak 28. maja sa početkom u 19:30 sati u Domu kulture Brčko održat će se i humanitarni koncert na kojem će učešće uzeti veliki broj kulturno-umjetničkih društava sa područja Distrikta gdje će građani imati priliku i na ovaj način svojim dobrovoljnim prilozima podržati humanitarnu akciju i pomoći u liječenju Maruške.

Udruženje građana „Vjera i nada“ koje okuplja članove oboljele od mišićne distrofije, cerebralne paralize, dječije paralize i mišićne atrofije i ostalih neuromišićnih oboljenja pridružilo se humanitarnoj akciji sa ciljem da pomognu u prikupljanju novčanih sredstava za nastavak liječenja Maruške.

„Razumijemo koje je to oboljenje i koliko košta liječenje, te se iskreno nadamo da će se odazvati što veći broj građana i podržati humanitarnu akciju „Srcem za Marušku“, dodala je Nataša Damjanović, predsjednica Udruženja.

Plakati sa informacijama o humanitarnoj akciji bit će polijepljeni na vidnim mjestima u gradu, a dobrovoljne priloge građani će moći ostaviti u kutijama koje će biti postavljene u hramovima Srpske pravoslavne crkve u Brčko distriktu.

Građani koji žele pomoći Maruški da prohoda i stane na svoje noge novac mogu uplatiti na žiro račun:

555-003-81444775-10 Nova banka a.d. filijala Brčko Ljudmila Pejić Jukić (majka)

 

 

Izvor: Radio Brčko

Izdvojeno