bdf.brcko@gmail.com

Dragan Čović ne krije sreću, uputio je znakovitu poruku u Brčkom

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je večeras da bilo kakve izmjene Izbornog zakona u BiH ne mogu utjecati bitnije na volju hrvatskog naroda u Brčko distriktu. On je nakon sastanka u Brčkom sa rukovodstvom i članovima organizacije HDZ-a za Brčko distrikt rekao da je siguran kako će ta stranka sa svojim partnerima imati izvrstan izborni rezultat.

Znakovito je poručio

-Posebno me veseli, da čak i ako bude neki ogledni primjer i mogućnost da sagledamo neki novi koncept organiziranja izbora za četiri godine, da ove godine provjerimo neku od destinacija te da to bude i ovdje upravo u Brčkom – odgovorio je Čović novinarima na pitanje da li se može očekivati da u Brčko distriktu, sa svojom specifičnosti, bude primjenjen način glasanja i brojanje glasova u skladu sa novim izbornim pravilima.

On je rekao da je došao u Brčko kako bi razgovaro o svim temama te kako se može pomoći sa viših razina vlasti u BiH.

-Siguran sam da naša dobra organiziranost u Brčkom sa dopredsjednikom stranke Antom Domićem na čelu i svi mi koji dobro sagledavamo probleme ovdje bićemo jedan poticaj svim žiteljima Brčkog kako bi se ovaj prostor trajno zaštitio od bilo kakvih negativnih utjecaja – naglasio je Čović i dodao da sve ono što rade kao stranka jeste da se osigura mir i prosperitet na ovim prostorima.

Prema njegovim riječima svi oni koji su davno otišli odavde zbog raznih nesigurnosti treba jednostavno da prepoznaju da nema ljepšeg mjesta za život nego ovo ovdje, te da je na političarima da to prakticiraju.

Schmidt u izvještaju: Čović odao počast zločincu

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt obratit će se sutra, 15. maja, na redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Jedan dio izvještaja se odnosi na veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida”.

“Negiranje genocida i drugih ratnih zločina, te veličanje ratnih zločinaca i dalje postoji u BiH i cijelom regionu, koje često čine visoki politički predstavnici iu medijskom prostoru. Nedavno je, u kontekstu neustavnog obilježavanja 9. januara kao Dana RS, predsjednik RS-a ponovo negirao genocid u Srebrenici i veličao osuđene ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića, nazivajući ih pojedincima koji su vodili RS i borili se za slobodu”, navodi se.

Dodaje da političari također daju javnu podršku osuđenim ratnim zločincima.

“Tako je 16. februara 2024. godine Valentin Ćorić, kojeg je MKSJ osudio na 16 godina zatvora zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, u Mostaru promovirao svoju knjigu, autobiografski izvještaj iz Haga. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i drugi političari prisustvovali su događaju, doduše bez komentara, odajući počast ovoj osobi u javnoj kulturnoj ustanovi”, navodi s.

Dodaje da nisu pokazali distancu prema tzv. “Herceg-Bosni” niti prema zločincu.

“Nakon ovog događaja, Udruženje žrtava i svjedoka genocida zatražilo je da svi međunarodni i domaći zvaničnici prekinu kontakte “sa svim osobama koje veličaju ili podržavaju osuđene ratne zločince”. Negiranje, minimiziranje ili relativiziranje genocida i drugih ratnih zločina, kao i veličanje njihovih počinitelja imaju štetne učinke na društvenu koheziju i političku stabilnost i produžavaju bol žrtava zločina. Oni potkopavaju početne i krhke korake ka pomirenju na terenu”, navodi Schmidt.

Dodaje se da se nastavlja “osim privremenog isticanja banera i bilborda, veličanje osuđenih ratnih zločinaca kroz murale i grafite širom zemlje, dodajući napore za legitimizaciju ekstremističkih ideologija i kulture koja slavi ratne zločine”.

“Najbrojniji su murali koji prikazuju Ratka Mladića na mnogim lokacijama širom RS. Nedavno je proširen, umjesto da bude uklonjen, već postojeći mural u Čapljini (FBiH) koji veliča ratnog zločinca Slobodana Praljka. Uprkos kriminalizaciji ove prakse, murali u većini slučajeva ostaju neprijavljeni ili nedozvoljeni. Važan je brz odgovor, jer su 9. januara 2024. godine u Karušama/Doboj Jug (FBiH), gdje su dva mladića uhvaćena kako na autobuskoj stanici ispisuju ime Ratka Mladića, počinivši krivično djelo „izačavanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje , razdor i netolerancija”, navodi se u izvještaju.

 

Izvor: bhdijaspora

Izdvojeno