bdf.brcko@gmail.com

Vlada Brčko distrikta organizira info sesiju o EU projektu energetske efikasnosti za poduzetnike

Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH danas je u Domu kulture u Brčkom organizovalo informativnu sesiju za preduzetnike i mala i srednja preduzeća, s ciljem pružanja više informacija o energetskoj pomoći EU u obliku bespovratnih sredstava putem javnog poziva koji je trenutno otvoren.

Prisutni su imali priliku informisati se o projektu, procesu apliciranja, kao i o tome kako mjere energetske efikasnosti mogu doprinijeti smanjenju troškova, ostvarivanju ušteda i pozitivnom uticaju na okoliš.

Ukupni iznos budžetske podrške putem javnog poziva za dodjelu sredstava iz EU budžeta za provođenje mjera energetske efikasnosti za preduzetnike, mala i srednja preduzeća u Brčko distriktu BiH za 2024. godinu iznosi 166.333,13 KM. Raspoloživi budžet za preduzetnike iznosi 41.583,00 KM, dok je za mala i srednja preduzeća predviđeno 124.750,13 KM.

Šefica Pododjeljenja za privredni razvoj dr. sc. Amra Abadžić istakla je da je ovo samo početak aktivnosti, dodavši da se očekuje veći broj zahtjeva, kao i povećanje sredstava u narednom periodu. Ona je iskoristila priliku da pozove sve privredne subjekte koji imaju potrebu za ovom vrstom pomoći da apliciraju.

Javni poziv je otvoren do 31. maja 2024. godine, a detalje istog možete pronaći na sljedećem linku: https://prsk.bdcentral.net/content/DownloadAttachment/?id=b29a42b1-1d51-4c9d-bc3c-6d49b0dbc409&langTag=bs

Fokusiranjem na energetsku efikasnost smanjuje se zavisnost od uvoza energenata i povećava energetska sigurnost Bosne i Hercegovine. Jedan od zaključaka info sesije, koji naglašava višestruke i dugoročne koristi implementacije mjera energetske efikasnosti, jeste osnaživanje pojedinaca i preduzeća, za šta je neophodno pravilno razumijevanje procesa prijave.

Ova podrška je dio Paketa energetske podrške Evropske unije za BiH s ciljem ublažavanja energetske krize i postizanja pravedne energetske tranzicije. Evropska unija je kroz ovaj paket izdvojila 70 miliona eura bespovratne pomoći za Bosnu i Hercegovinu, a od ukupnog iznosa 20 miliona eura namijenjeno je za podršku domaćinstvima i preduzećima u uvođenju mjera energetske efikasnosti. Projekat energetske efikasnosti Evropske unije provode institucije u BiH – Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Vlada Brčko distrikta BiH. Za više informacija posjetite web stranicu www.povezanikrozdobro.ba.

 

 

 

SEKTOR ZA INFORMISANJE

Izdvojeno